28 August 2011

Perutusan Hari Raya Untuk Semua

Assalammualaikum wbt.

Saat ini mesti semua umat islam sibuk membuat persiapan untuk Aidilfitri yang bakal menjelma tak lama je lagi. Di saat terakhir ini, Ramadhan bakal meninggalkan kita dan Syawal pula datang menjenguk kita. Jadi, diharapkan Ramadhan tahun ini lebih baik daripada sebelumnya dan memberi sepenuh perubahan pada kita tak kira dari apa-apa segi pun. Insyaallah. Diharapkan juga amalan yang kita lakukan semasa bulan Ramadhan lalu tidak ditinggalkan dan diteruskan dalam bulan-bulan lain juga.

Mesti semua pun sibuk kan buat persiapan raya kan? Tapi jangan pula kita lupa pada yang kesusahan tu, jika tak mampu berikan harta, cukup sekadar doa agar mereka turut berbahagia macam kita di Aidilfitri ini. jalan pun dah mula sesak, jadi pada yang belum memulakan perjalanan tu, harap berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang ye.

Okay, di sini saya FARAH FAZIRA BINTI KAMARUZAMAN menyusun sepuluh jari memohon ampun maaf dari hujung kaki ke hujung rambut jika ada terkasar bahasa, terlanjur kata dan tersilap perbuatan. Maaf zahir dan batin. Hubungan dengan manusia kita kena jaga jugak kan? So, bermaaf-maafan lah kita di hari yang mulia ni. Takut tak sempat pulak nanti kan. Sesiapa yang aku ada hutang apa-apa, harap halalkan lah ye. Dan yang mana ada terhutang apa-apa kat aku, bayar lah..!! Jangan buat tak tahu pulak ye. Hehe. Gurau je lah. Aku halalkan.

Datanglah raya dirumah ye. Jangan malu-malu, tapi sebelum datang call dulu. Jangan main sergah je. Kang dapat minum air kosong je. Hihi. Gurau. Datanglah..!! Siapa yang dah terlebih umur tu, harap maaf ye, duit raya tak disediakan untuk anda.

Disebabkan aku ni rajin bebenor blogwalking, pada siapa yang aku ada singgah blog tapi tak komen, maaf lah. Kadang-kadang jari-jemariku malas nak menekan keyboard yang cantik ini. Dan pada kawan-kawan yang dekat group-group yang aku join tu, maaf juga jika tak bagi respon dengan apa yang korang post. Harap maaf ye. Bagi yang aku selalu message, tapi tertido tak sempat nak balas, maaf lah. dah mengantuk, tak boleh tahan bro..!!

Dan yang teristimewa, pada kawan-kawan yang sebaya yang akan menyambung pelajaran ke peringkat degree tu, selamat lah ehh.. Semoga kita dapat grab ijazah kita dan kerja yang bagus-bagus kat luar sana. Yang nak pergi oversea pun sama ye. Jangan nakal-nakal pulak kat negara orang, jaga diri.

Maaf jugak sebab tak sempat nak bagi kad raya kat korang, busy bebenor puasa ni. Maaf ye. Dan maaf jugak sebab perutusan ni panjang berjelar.. *baru aku sedar*

Terima kasih kerana menceriakan hari-hari aku. :)

Tulus ikhlas dari hati yang suci Cik Fazira Chumel. ^-^

                                                                                                                                           

Ucapan khas Aidilfitri ini buat

Semua keluarga, kawan-kawan di SKS 19, SMK 19, SMK Telok Datok, SBPI Selandar, Kolej Matrikulasi Selangor, Sahabat Blogger, Facebook, Semac Blogging Community, Twitter, Myspace, YM, Fasilitator 2011/2012, Followers dan semua yang mengenali saya.

Sekian sahaja perutusan khas dari saya di Malaysia, tanah air tercinta. :)

Salam. :)

*pada yang tak disebut namanya, maaf juga.*

27 August 2011

Tak Mampu Lagi

Assalammualaikum wbt.

Pada yang spesel, best friend ever

1) Asyilah Syazwani binti Safie
2) Asmaa' Zainal Abidin
3) Zatil Hidayah binti Marhadha
4) Abdullah Hakim bin Mohd Yusof

Dedicate untuk kamu semua....


Sangat lah sweet liriknya..Hope you guys like it.. :)

Sekian. Salam.

*banyak sangat benda yang berlaku, aku jadi speechless*

25 August 2011

Jongang dan Juling

Assalammualaikum wbt.

Di pagi yang hening, aku......hahaha. Saje bajet dengan ayat melankolik, metafora..(okay, merepek..!!). Yang penting, pagi tadi ada satu kejadian yang berlaku membuatkan aku panas hati woo...malu pulak berhadapan dengan orang bukan islam. Haish.

Macam ni ceritanya, pagi tadi lepas hantar adik sekolah, aku singgah kedai. Nak fotostat dokumen yang penting. Sampai je kedai fotostat tu, aunty tu baru nak bukak. Terkial-kial cari kunci. Sekali,

'Adik, saya lupa bawa kunci lah. Tunggu ye.'

'Orait orait.'

Dengan berjanggutnya aku tunggu atas motorsikalku, Pakcik Nouvo Hensem. Haha. Okay, ini bukan cerita pasal aunty kedai fotostat ataupun Pakcik Nouvo Hensem. Tapi, Pakcik Nouvo memang hensem woo...Ini cerita pasal dua lelaki yang mencurigakan.

dah sampai tumbuh janggut misai semua, tetiba ada dua orang lelaki ni datang menghampiri kedai makan india di sebelah kedai makcik fotostat. Dan....lelaki tu melayu tau. Macam mana aku tau, sebab aku pernah nampak diorang kat masjid waktu solat terawih hari 1st n 2nd.

Aku pun pandang dengan muka hairan, curious and whatever lah. Bantai je ape yang aku suka. Haha. Tiba-tiba sorang dari mamat tu tegur aku. Mamat Jongang dan Mamat Juling (bukan nama sebenar)



Mamat Jongang : Ha..!! Ape pandang-pandang???
Mamat Juling : Nak join kot. Uzur ek??
Mamat Jongang : Jom..!! Kau belanja nak??
Mamat Juling : Kalau muka cantik takpe jugak nak pandang kitorang yang hensem ni.
Fara Chumel : Oh. Maaf, saya sedang berpuasa. 

Aku chow dari situ, tak jadi fotostat. Aunty fotostat datang lambat sangat. Aku nampak diorang amek nasi lemak dan order air teh tarik. Bengong..!! Tak wajar langsung. Luar islam dalam SAYITONNNIRRAJIM..!!

Haish. Yang buat bertambah panasnya, ada ke patut dia cakap aku tak cantik. Okay okay... itu aku terima. Dan yang dia perasan sangat dia hensem tu kenapa?? Aduhai. Kalau hensem tapi tak puasa tak guna lah jongang, juling. Buang karen je Allah kasi muka hensem. Muka 27sen je. Kat mana-mana pun boleh dapat lah. Hensem lagi papa aku. Hensem lagi abang bakal doktor aku. Hensem lagi bakal suami aku. (insyaallah, dengan yakin sekali).

Dalam hati berkata :

Kau ingat kau hensem sangat ke? Ake memang cantik pon. Kau sibuk pehal. Kalau aku tak cantik pun, janji hati dan amalan aku cantik disisi Allah. Tak macam kau. Harap muka je hensem (konon..!!) tapi hati karat, banyak SYAITONNNIRRAJIM..!! Apelah. Kau tak malu ke dengan orang bukan islam. Nak kata kau perempuan, badan bajet tough. Takkan kau uzur kot. Ha..!! Muka sihat walafiat je, tak lah terlantar pon tak boleh puasa. Bengong..!!

Hati memang panas beb. Tak memasal aku kena sergah. Bengong punya jongang dan juling...!! Harap-harap korang berubah lah. Buat malu je dengan orang bukan islam. Diorang punya lah respect dengan agama kita, bila ada yang macam tu, orang kafir lagi tak respect. Lagi nak ajak kita masuk agama dia. Nampak sangat lah agama kita ni lemah. Hish. Kalau ada parang tadi, dah ku pancung si jongang dan juling tu.

Amaran keras : Sesiapa yang tak berpuasa tu, jangan makan depan orang berpuasa. Dan malulah sikit if kau mampu berpuasa tapi kau tak berpuasa. Hish. Buat Allah laknat je nanti. Subhanaallah.


Sekian sahaja dari saya yang sedang control kemarahan di dada. Salam.

*kalau puasa sahaja tapi tak solat tak guna jugak*

Sepanjang 25 hari

Assalammualaikum wbt.

Hari ini masuk hari ke 25 aku menolong mama terchenta buat tempahan kuih raya disamping tak melupakan tanggungjawab sebagai muslimah. Hehe. Jadi, selama 25 hari lah masa tidur aku jadi pendek. Bangun pukul 5 tidur pukul 12. Memang pendek. Sampai mata aku pun dah macam panda. Bengkak semacam je.


Tapi pertolongan itu amat ikhlas sekali. Kalaulah aku boleh bersuara lantang,

"Mama, kakak tolong mama ikhlas. Tak perlukan apa-apa ganjaran. Doa pun dah cukup."

Tapi, mama aku ni degil sikit. Sama macam aku. Hekhek. Soooooo, aku terima je duit gaji yang mama beri sebanyak RM300. Jumaat ni bank in kat bank rakyat tersayang. Duit elaun matriks tak tersentuh lagi. Hope duit-duit yang terkumpul ini boleh bantu aku dalam kesusahan nanti. Insyaallah.

Actually, kerja tak selesai lagi. Banyak lagi yang tergendala. Tapi mama cakap, esok last. Tak payah tolong dah. Kemas mengemas biar mama buat. Kau tidur je. Ambil rehat yang cukup. Terima kasih mama. Tapi......nak tolong jugak..!! Anyam ketupat...yeay..!!

Banyak yang aku lalui sepanjang 25 hari ini. Kadang-kadang aku ada jugak curi tulang tidur. Tapi tak sempat punya sebab mama akan check aku. Huh..!! Kadang-kadang buat kerja tak ikhlas. Hentak sana. hentak sini. Tapi nenek cakap,

'Keikhlasan itu penting, barulah apa yang kita buat diberkati Allah'

Macam-macam lah yang terjadi. Kerja yang paling aku suka ialah bila packing kuih-kuih tu. Suke..!! Rasa puas je tengok semua dah siap. Dan seperti biasa dari awal lagi mama dah cakap dah,
"Alang-alang kakak dah pandai bawak kereta, kakak hantar semua kuih mama pada supplier ye?"

"Okay ma..!! Bereh..."

Dan kenangan yang kurang seronok sikit ialah apabila aku sangat mengantuk dan kerja aku tak memuaskan hati mama. Memang dapat free je marah tu. Tak payah bayar pun. Hehe. Tapi tak ambil hati pun.

Sehingga ke hari ini keseronokan itu tak akan hilang. Semua kenangan tak akan aku lupakan. Pengalaman terindah dalam kamus hidup cik fazira. Hehe. So, lepas ni aku boleh lah ceburkan diri dalam bidang bisnes ni. Harapan je lah..!! Tannak ponn.. :P Terima kasih mama sebab beri peluang yang terindah ini. Sayang mama...!!

Sekian sahaja dari saya anak mama yang ikhlas. Salam.

*keikhlasan sesekali pun tidak boleh dibayar*

24 August 2011

3rd Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt.

Inilah pengarang jantung hatiku, intan payung, berlian. Awwww... Nama dia Irfan Shiba. Akanku bawa kau kemana aku pergi belajar. Kucing Serius, kau ingat kau sorang je ada Salmiah Savvy. Aku ponnn ade gak.


 Mr Google punya

Irfan Shiba sayang

Bila orang yang aku sayang kasi, bertambah sayang lah aku pada Irfan Shiba.

*suke....!! *tone ipin bila nampak ayam**

23 August 2011

Mama Cakap Aku Sensitip

Assalammualaikum wbt.

Tadi lepas balik je dari terawih aku citer la dengan mama pasal aku nampak budak jalan kaki. Jalan kaki? Macam ni citenye.

Dari malam semalam aku sakit kepala. Lepas berbuka dan solat maghrib aku pergi la kedai beli panadol. Naik motor je. Malas nak drive takut macam ular aku drive kang. Menangkap betul sakit kepala ni. Tiba-tiba, aku nampak beberapa orang budak jalan kat tepi jalan tu bawak beg nak pergi solat terawih. Mula-mula macam terharu, lepas tu aku terfikir. Kat taman diorang tak ada surau, so diorang terpaksa lah jalan kaki pergi surau kat taman aku. Jarak jauh macam dari stesen bas Banting nak ke The Store. Jauh....



Serba salah pulak. Macam mana ni, aku slow kan motor dan tanya.

Fara : Nak solat kat mana dik?
Adik 1 : Kat taman suria.
Fara : Okay, hati-hati ye.

Dalam hati, kalau aku bawak kereta dah lama aku tumpangkan diorang. Asal lah ada halangan ni. Bila aku start solat je, aku terfikir diorang. Selamat ke? Ape ke? Risau ni. Dah tu, aku rasa macam nak pergi jenguk je.

Bila balik rumah, aku cerita kat mama. Air mata dah mengalir dah.

Fara : Mama tadi waktu kakak pi kedai kan, nampak sekumpulan budak jalan kaki dari taman angkasa nak ke surau kita. Jauh ma. Kalau kakak bawak kereta dah lama kakak tumpangkan diorang.
Mama : Yeke? Ala..takpe. Mungkin tak ada rezeki. Doa diorang selamat okay? 
Fara : Serba salah ma. *nangis*
Mama : Aikkk..asal sejak akhir-akhir ni kau sensitip semacam je kakak. Pelik ma.
Papa : Hati dah lembut kot.
Adik : Hati lembik dan merah la papa.
Fara : *gelak sambil nangis*

Okay, serius. Sebelum ni aku memang jenis susah nak menangis. Tapi sejak akhir-akhir ni, sensitip betul lagi-lagi bila orang hurtkan hati aku dengan perkataan dan perucapan. Huhu. Sedih, rasa nak nangis je time tu. Tapi....takut orang pandang. Malu....dah besar pun nangis..

Tapi, aku ingat moyang aku cakap. Bila kita mula rasa sensitif atau cepat kecil hati maksudnya kita dah matang. Kita nak orang hormat kita. Kita nak orang faham apa kita rasa. Hurm. Tapi bukan lah menangis melampau pun. Cuma rasa sebak je. Simpan dalam hati. Macam tu lah aku. Huhu. :'(

Hurm. Apapun aku doakan agar budak-budak tadi selamat pergi dan selamat balik. Insyaallah.


Sekian dari saya yang cepat sensitip. Jangan sergah saya..!!. Salam.

*Hati lembik bukan aku, hati batu pun bukan. Hati lembut mungkin. Haha*

Terjahan Gila

Assalammualaikum wbt.

Hati tengah panas. Serius. baru dapat terjahan gila dari seorang gadis gila yang bernama Kak G. *gila*


Dengan selumbernya, dia call dan salam pun tak bagi. Nama pun tak cakap, private number. Public phone ke hape??

Kak G : Hello pompuan. Kau tak payah perasaan pandai lah. Kau ingat kau dapat masuk u tu kau bagus ke? Setakat UMP. Kau ingat kau bagus ke? SPM pun dapat 4A je. Tak payah lah bajet pandai, cun, comel semua. B***
Fara : Assalammualaikum. Salah number kot ni. 
Kak G : Woiii...kau farah fazira kan? Budak KMS yang errr...
Fara : Eh................ *asal nak marah pulak? Kau siapa? Aku kenal ke?
Kak G : Tak penting semua tu. Kau jangan nak belagak ekk. Kau jangan nak tergedik-gedik sangat dengan A ye. Kau dengan dia, macam langit dengan bumi. Tau??
Fara : Ooooo...girlfren dia ke? Setahu aku dia single.
Kak G : Ha?? Aku suka dia. Dia pun suka aku. Faham??? Okay bye. Kau ingat, kalau aku tau kau kacau dia lagi. Jaga kau, aku........
Fara : Bakar rumah aku?? Bunuh aku?? Sepak terajang aku?? Try lah. Bulan puasa pun kau nak buat benda bodoh ke? Tak de otak ke? Fikir lah sikit. 
Kak G : Semua tu aku berani buat. Bulan tak puasa aku buat lah.
Fara : Bye gila.. Assalammualaikum.

Bengong...!! Siapa kau?? Inilah manusia zaman sekarang, jawab telefon pun hello je. Dah la main sergah je. Tak paham aku..!! Nasib aku tak ada sakit jantung. Komen macam hape ntah.

Bulan puasa ni, cubalah jaga sikit tatatertib dengan orang lain. Bahasa tu kawal lah sikit. Binasa badan cakap macam tu. Bulan puasa bukan je jaga makan minum semua, mulut, telinga, hidung semua kena jaga. Apelah. Tak paham aku.

Kenapa nak sergah aku dengan perkara remeh macam tu. Kalau kau girlfren dia sekalipun, aku heran? Aku bukan nak boyfren kau tu pun. Bukan aku yang carik dia, dia yang carik aku. Dia yang mesej aku dulu. Call aku dulu. Now, aku dah gaduh dengan dia, kau ambillah. Tak heran lah. Dia dengan aku kawan je lah. Kitorang rapat.

Yang kau? Asal usul mana nak marah aku. PMS ke hape? Rilex sudah. Tanya betul-betul. Ape kena mengena SPM dan universiti aku dengan kau? Tak ada kena mengena. Dan bertambah musykil apabila semua pasal aku orang tau. Ntah mana la kau cekau result SPM aku tu.

Nak bakar rumah aku pulak? Adui. Tunggu aku beli rumah baru tau. Baru kau bakar. Sekarang tak boleh lah. Nak bunuh aku boleh, tapi tunggu aku kawin dulu tau. Aku nak tau sape bakal suami aku yang ditentukan Allah. Nak sepak terajang aku ke? Boleh.....tapi, tunggu aku belajar silat dulu. Haha.

Walaupun aku nampak rilex, tapi aku panas jugak orang attack aku macam tu je. Tak ada perasaan betul. Hish. Bengong punya akak.....

Amaran keras : Sesiapa yang nak kutuk aku or maki hamun dalam telefon or sms, bagi salam dulu tau. Perkenalkan diri dan asal usul. Umur sekali dan jangan lupa ape topik yang akan kita bincangkan. Right??

Sekian sahaja dari saya wartawan terjah..hahah..Salam.

*Allah cakap, hubungan dengan manusia wajib kita jaga*

22 August 2011

Sape Nak Jelaskan??

Assalammualaikum wbt.

Pernah tak dengar?

Sesiapa yang memberi makanan kepada orang berpuasa walaupun dia tidak berpuasa akan mendapat ganjaran daripada Allah SWT.

Tapi....aku musykil, macam mana kalau orang berpuasa beri makanan kepada yang tidak berpuasa atas niat membantu?

Setiap hari aku kena bagi makan dekat anak buah aku 2 orang tu. Padahal aku puasa. Terliur je tengok. Dengan kesabaran ku tempuh juga. Lepas makan nasi, mesti nak makan buah. Buah epal?? Tergugat juga iman. Huhuhu. :(

Siapa boleh jawab soalan ni aku kasi hadiah. Hehe. Takde lah. Biar Allah je kasi ganjaran pada sesiapa yang beri penjelasan. Terima kasih.

Sekian sahaja dari saya yang blur + musykil. Salam.

*sharing is caring. share la dengan saya.*

21 August 2011

Lelaki vs Perempuan

Assalammualaikum wbt.


Kenapa lelaki vs perempuan? Nak lawan buat apa kan? Semua ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Pernah tak dengar ni,

Perempuan mampu buat kerja lelaki, tetapi lelaki tak mampu buat kerja perempuan

Women can do two things in one time

Bukan macam tu sebenarnya. Banyak pendapat orang yang kurang matang berkata.

Pendapat 1
Perempuan boleh buat semua kerja lelaki tapi lelaki tak boleh buat kerja perempuan contohnya mengandung. Lelaki tak boleh. Perempuan boleh buat dua kerja dalam satu masa contohnya bekerja dan masih ada masa nak jaga anak suami.

Pendapat 2 
Perempuan ni leceh la semua nak perfect je. Macam lah kaum lelaki ni tak boleh buat kerja. Tengok...!! Chef kat dunia ramai lelaki. Perempuan?? Gynecologist kat dunia ni ramai lelaki. Perempuan?? Mana?? Pupus??

Ini bukan soal kau kurang atau aku pandai or else. Ini adalah berkenaan dengan perempuan dan lelaki saling melengkapi. Hendaklah saling melengkapi. Setiap manusia kan ada kekurangan. So, bila dia kurang kita lengkapkan lah. Janganlah saling nak menyalahi. Macam situation ni.

Suami : Awak ni tak pandai masak lah. Menyesal saya kawin dengan awak.
Isteri : Alah awak tu kerja je asyik berhenti. Saya jugak yang kena sara keluarga ni.

Isteri : Abang ni asyik duduk je. Cuba lah tolong jaga anak ni. Saya nak masak.
Suami : Alah...awak kan pandai buat banyak kerja dalam satu masa. Kononnya..

Dalan institusi kekeluargaan, mesti ada tolak ansur. Give and take. Jangan asyik give je, tak take. Dan jangan asyik take je tak give give. Salah tu. Ingat percaya dengan seseorang boleh menanamkan rasa cinta. Makin percaya makin cinta.

Sepatutnya tiada lagi istilah LELAKI VS PEREMPUAN sebab lelaki dan perempuan saling memerlukan dan melengkapi. Jangan pulak nak terlebih memilih. Nak yang perfect je, macam lah kau perfect sangat kan....hahahaha.

Apapun, ingatlah bahawa manusia dijadikan oleh Allah SWT dengan kelebihan masing. Dan manusia adalah sebaik-baik kejadian. 


Sekian sahaja dari saya yang tak berapa nak perfect sangat. Salam.

*jodoh, ajal maut semua ketentuan Allah. Terima dengan redha.*

Aku Takut Lori Besar

Assalammualaikum wbt.

Tadi aku terpaksa teman papa aku pergi amek kereta dia kat bengkel seseorang ni. Kelmarin accident. So, orang yang langgar papa aku bayar ganti rugi dan dia repairkan kerosakan kereta kesayangan aku tu.

So, aku terpaksa drive kereta kelisa tu malam-malam. Memang agak lemah sikit drive malam-malam. Tapi aku kuatkan semangat jugak. Sebab aku rabun silau kuat sangat, so, bila drive malam mata aku sensitif dengan cahaya terang. Even pakai spec pun tetap sensitif.

Apa yang membuatkan aku makin cuak ialah aku ditinggalkan papa jauh dibelakang. Mentang-mentang lah kereta kelisa manual. Lambatlah aku drive dengan keadaan macam tu lagi. Tetiba ada 3 buah lori pasir potong. Lepas tu aku tengok kat cermin atas, kat belakang pun ada lori pasir.


Takut...!! Besarnya lori tu. Tetiba nangis. Awww...macam mana ni. Kelibat kereta waja papa dah tak nampak. Nampaknya kena survive sendiri lah. Aduh. Tolong..!! Lori besar himpit saya. Tolong....

Sampai rumah, mata dah berair gila. Pelik..aku kan tough, asal takut dengan lori hah? Sebab lori besar, kereta kelisa aku kecik je. Himpit sana, himpit sini. Makan jalan pulak tu. Takut. Dah la sorang-sorang, Rasa nak berhenti je tepi jalan tunggu semua lori bla. Huhuhu.

Mama dah gelakkan aku, tapi muka suara dia nampak risau. Mujur tak apa-apa kan. Papa pun gelak jugak. Kata papa,

"Bukan lori tu makan kau pun."


"Memang lah. Dia bawak pasir, kalau pasir tu tumpah, matilah kakak. Tak sempat nak jumpa papa, mama dan adik. Huhu. Nak raya...... *sambil nangis*"

Tapi bila fikir balik, dulu uncle yang ajar aku bawak kereta tu dia cakap, jangan risau lori tu tak hentam kita punya. Lagi-lagi bila nampak perempuan bawak. Hehehe.

Cakap la apapun, yang penting aku takut lori besar. Amaran keras untul lori besar, terutama lori pasir, tolong jangan himpit kereta kelisa saya serta saya di jalan raya. Terima kasih.

Sekian dari saya yang takut lori besar. Salam.

*lori sampah pun aku takut..takut kena lenyek dengan sampah2 tu..*


20 August 2011

Sedih Betul

Assalammualaikum wbt.

Lately ni mungkin aku jarang online. Berubah demi seseorang yang aku sayang. Aku bukan ungkit sangat pun. Aku ikhlas betul tolong dia. Setiap tahun memang mama akan buat kuih raya untuk dijual. Dah 3 tahun aku tak tolong. Tahun ni giliran aku nak tolong disamping terawih dan tadarus tidak aku lupakan.

Waktu mulanya aku memang malas sangat nak tolong. Tapi bila aku dengar nasihat papa aku, aku tolong jugak. Aku letakkan semua keikhlasan dan kerajinan aku setiap hari tolong mama. Mama pernah jugak offer gaji kat aku, tapi aku tolak. Dan mama hanya janjikan sebuah lappy je. Aku tak kisah pun sebenarnya.

Ceritanya sebenarnya macam ni, pada hari ke 10 puasa mama ada mengadu dengan aku yang order kuih tahun ini tak banyak. Aku sneyap je. Tak boleh nak tolong ape lah. Dan aku ada mintak izin jugak nak letak promotion kuih dalam facebook. Tapi mama cakap tak payah.

Aku cuba bagi mama semangat demi semangat setiap hari sebab actually inilah pendapatan mama setiap tahun. So, bila tahun ni order sikit, mama macam sedih lah. Dan yang aku boleh cakap ialah,

Mama....ini rezeki Allah. Tak payah sedih ye. Mungkin rezeki Allah kasi banyak ni je. Kita tak tahu kan. Mungkin ada rezeki lain akan datang. So, sekarang kita redha je dan selesaikan apa yang ada.

Waktu aku cakap tu, aku rasa sebak sangat. Tapi control macho je. Hehe. Bila dah masok hari ke 16 macam tu, tiba-tiba ada kawan mama ni mintak order banyak sangat. Dan ramai yang telefon mintak tambah order last2 minit macam ni.

Dan pada hari ini pun masih ada yang tambah order. Apa yang buat aku terharu ialah mama tak tolak pun semua order2 tu walaupun barang2 dah habis. Yang bertambah sedihnya. Aku ada lah nasihat mama cakap, jangan janji sangat dengan diorang sebab kita pun dah berhari-hari tidur tak cukup. Boleh jejaskan kesihatan kita. Lagipun, barang dah habis. Tapi, mama tetap nak buat jugak.

Sampai suatu malam ni, ada orang telefon nak tambah order banyak gila. Padahal barang memang dah habis. Aku yang duduk kat sebelah mama bagi sign supaya tolak order. Bila mama letak telefon je, mama macam mengeluh.

Mama : Kak, kita kena buat lagi banyak ni. Esok kena pergi Banting beli barang. Banyak sangat ni. 
Fara : Ouh. Berapa ma? Banyak sangat ke? Bila boleh habis?
Mama : Hari Jumaat habis lah. Lambat lah kita kemas rumah. Mama penat sangat. Kakak kena tolong banyak tau. Please.
Fara : Boleh ma.

Lepas tu, esoknya mama bangun lambat. Aku yang kejut sahur. Rupanya mama demam, selsema dan batuk. Penat buat kuih. Aku jumpa papa tanya keadaan sebenar sebab seems mama macam sorokkan something.

Papa cakap, diorang nak jugak kuih tu. Diorang tak sampai hati nak kecewakan pelanggan mereka. Apakah? Diorang tak fikir ke kitorang penat. Bangun 5 pagi tidur 12 malam. Ape tu? Ingat kitorang machine ke? Hish. Lepas tu tak fikir ke, bila barang dah habis, habislah. Memang setiap tahun kalau barang habis, mama tak buat lagi dah. So, tak perlu paksa2.

Sedih betul lah orang buat mama macam tu. Nasiblah aku ada. Aku tau mama tabah, baik, tak pernah hampakan orang lain sampai tak fikir perasaan sendiri. Hish. Geram betul. Mama aku dah demam, selsema batuk tau tak???? Sebab korang lah, order last minute. Ingat kitorang kilang ke?? Huh..!!

Apapun yang aku boleh buat hanya tolong dan tolong dan tolong sehingga ke penamat. Insyaallah dengan kudrat yang ada aku akan cuba tolong.

Mama, jangan risau ye. Kakak dengan papa ada nak tolong mama. Kitorang tak harap balasan dah. Semoga mama cepat sembuh dan kita cepat siapkan kuih ni dan shopping. Hehe. Sayang mama..!!

Kat sini aku ada upload sikit gambar rumah yang berserabut dan antara kuih yang aku sempat capture.






Sekian sahaja dari hati seorang anak yang lara. Salam.

*dah dapat lappy baru, papa beli..thanks papa..!!*

19 August 2011

Sharing is Caring

Assalammualaikum wbt.

Lama sudah tak update blog ni. Lama lah sangat kan. Hehe. Sempena sambutan Nuzul Al-Quran hari rabu lepas, alhamdulillah dapat jugak selesaikan membaca alquran sehingga juzuk 17 sama dengan hari berpuasa. Alhamdulillah. Dengan adanya roh dan jasad ini, dapat jugak melaungkan ayat ayat suci alquran itu.

Sekarang ini persoalannya bukan pasal membaca alquran. Ini pasal berkongsi. BERKONGSI. Kenapa perlu berkongsi, mesti lah perlu tapi bukan sebarang perkongsian. Ada perkongsian yang dibenarkan. Contohnya, ilmu. Ilmu perlu dikongsi dengan sesiapapun. Jangan kedekut ilmu. Macam ni ceritannya,


Hari selasa hari itu, aku ada bersembang dengan seseorang melalui telefon. Dia ada berkongsi sedikit tentang kisah Habil dan Qabil. Katanya dibacanya dalam alquran. Kalau tak silap Surah Al Maidah ayat 27-32. Kagum dengan penceritaannya aku pun bukak la tafsir alquran dan baca semula tentang pengkisahannya.

Kisahnya simple tapi cara dia bercerita sungguh lah dramatik. Amboi...comel je. Keikhlasan terpampang kat pada suaranya. Padahal dalam telefon je. Malam itu, selepas solat terawih dia ada telefon lagi bercerita pula tentang 3 nama serangga yang ada disebut dalam alquran iaitu labah-labah, lebah dan semut. Kalau nak suruh aku cerita kat sini memang panjang. Hehe.

Tiba-tiba terdetik pulak kat hati, kenapalah dia ni beria-ia sangat telefon aku, habiskan kredit hanya untuk cerita benda-benda tu. Punnn...aku tanya lah. SMS je pun.

Fara
Salam. Awak, kenapa susah telefon saya malam-malam, siang-siang hanya untuk cerita macam-macam cerita.  Nasihat macam-macam. Kata-kata semangat. Dan yang paling saya suka ialah semua penceritaan ada pengajaran walaupun hanya kissah dongeng je. Kenapa ye?


Encik A
Wslm. Sharing is caring. Lagipun saya cerita tu hanya saja suka-suka. Nak kongsi ilmu, mana tau salah, awak boleh betulkan. Betul?


Fara
Ouh. Okay. Sharing is caring. Thanks for the share and care.


Encik A
Pleasure. I do care more than share.



Okay. Itu yang aku ta faham. I do care more than share. Okay. Take care. Haha. Itu aku tau la. Take care!! Tapi apapun thanks to encik A bukan nama sebenar kerana berkongsi cerita dengan saya. Hehe. Aww..terharu lah. Nanti saya kongsi dengan awak pula ye. Saya sedang cari cerita lah ni. Hehe.

Tak kisahlah apapun ilmu yang kita ada, kongsi lah dengan rakan-rakan dan sesiapapun. Bukan sahaja dapat pahala malah ilmu kita akan lebih bertambah. Betul tak? So, kat sini aku pun nak kongsi jugak lah apa yang aku tahu. Tak banyak tapi memadai lah. Sharing is caring.

Tips bersahur :
1) Jangan makan makanan berempah, nanti susah proses penghadaman. So, boleh menyebabkan kita sakit perut.
2) Waktu bersahur, hendaklah kita makan bijirin seperti roti, biskut, oat. Bijirin lambat cerna, so, kita akan lambat lapar.
3) Bangun bersahur dan jangan tidur semula kerana apabila kita tidur, makanan akan dihadam. Dan bila bangun kita akan rasa cepat lapar.
4) Gosok gigi selepas bersahur, jika tidak, enzim sisa makanan yang tetinggal di dalam mulut akan dicerna dan membuatkan kita cepat lapar.
5) Minum air bersusu supaya membekalkan tenaga pada kita untuk berpuasa.

Sekian sahaja perkongsian dari saya yang masih jahil lagi. Salam.

*I do care more than share*

15 August 2011

Marah Lagi Comel

Assalammualaikum wbt.

Cerita ini bukan rekaan iainya adalah realiti. Harap mengerti. Haha. Merapu. Okay, hari Sabtu lepas papa ajak kami sekeluarga berbuka puasa di Hotel Impian Morib. Berbuka puasa ala-ala buffet. Hehe. Seronok tak terhingga. Hehe. Tapi apa yang pelik ialah Hotel Impian Morib tu punya dekat je dengan rumah. Dalam 30 minit sampai, tapi aku boleh tertidur dalam kereta. Maklumlah bukan aku yang drive, so rehatlah. Hehe.


Ni bukan cerita pasal tidur. Ini cerita adalah pasal itu kejadian aneh yang berlaku di hotel tersebut jam 8 malam. Jeng3. Haha. Dalam pukul 7.50 malam macam tu aku pergi ke surau hotel tu nak solat maghrib. masuk je, tengok ramai orang betul. Aku keluar balik dan melepak dekat kolam ikan depan surau tu dulu.

Sedang asyik melepak, tiba-tiba ada seorang mamat ni datang duduk kat situ jugak. Aku senyum je dengan dia. Hehe. Hensem bro. Dekat leher dia ada camera DSLR. Perh. Itu yang menarik tu. Dia sibuk ambil gambar ikan kat kolam tu. Aduh. Terliur aku tengok camera tu. Hehe.

Tiba-tiba dia tegur aku.

Abg Hadi : Hye. Assalammualaikum. Nama saya hadi. Panggil je hadi.
Fara : Oh hye. Waalaikumussalam.
Abg Hadi : Nama apa?
Fara : Panggil je fara. Kita kenal ke? *aku pun musykil kenapa aku tanya soklan ni*
Abg Hadi : Mestilah tak kenal. Minat dengan camera macam ni tak?
Fara : Minat gila. Tapi tak mampu nak beli lah. Huhu.
Abg Hadi : Umur berapa? Blaja kat mana?
Fara : 19. Bulan 9 masuk degree. Kamu?
Abg Hadi : 21. Tengah belajar kat KLMU. Ni balik cuti-cuti. Saya ambil fotografi.
Fara : Oh. Abg lah ni.
Abg Hadi : Haah. Panggil abg ekk..tapi kamu muka macam dah berumur la. Muka matured. Panggil nenek ponn boleh kan??
Fara : Nenek? Huh..!! Adik sudah. *muka marah sebab aku tak suka orang panggil aku nenek*
Abg Hadi : Alololo. Jangan la marah. Lagi marah lagi comel. Hehe. Nak try camera ni?
Fara : Hehehehehehe. Nak..!!

Suka..!! Highlight ye. Lagi marah lagi comel. Gedik sebentar. Haha. Tapi yang aku puas ialah aku dapat pegang camera dia. Dapat ambil gambar banyak pakai camera dia. Gambar adik aku, gambar dia dan gambar ikan kat kolam. Huahuahua.

Lepas tu dia macam mesra gila dengan adik and family aku. Siap borak-borak lagi. Hehe. Padahal..!! Baru je kenal kot. Haha. Pastu kitorang pusing hotel tu malam-malam ambil gambar semua. Dan akhirnya selesai. Tapi highlight sekali lagi. Dia langsung tak ambil gambar aku. Sebab aku cakap aku tannak. So, dia faham.

Sebelum balik dia mintak number phone aku. Aku tak kasi. Nak tau macam mana aku cakap,

"Fara, nak number." - Hadi

"Ta payah lah. Sorry." - Fara

Macam tu je. Dan sebelum balik tu, dia ada kasi aku kad dia. Aku tak tengok, terus masuk dalam beg sandang aku. Balik aku bukak, ada number handphone, email. Semua siap..!! Fuhh.. Hebat betul. Apa yang hebat?? Merepek je lah. Kitorang berpisah macam tu je. Harapan nak jumpa lagi memang tipis. Haha. Tapi aku tau macam-macam tentang dia. Sebab dia bagitahu. Hehe.

Nama : Muhammad Hadi bin Abdul Halim
Umur : 21 tahun
Belajar : KLMU (Fotografi)
Rumah : Cheras. Tapi kampung dekat Banting.
Apa yang dia cakap : Suka air jagung, warna biru, tak suka membazir, suka bola team Malaysia, tak berapa nak sosial, puasa cukup, solat cukup. *errr...perlu ke yang solat dan puasa tu??*

Tapi sampai saat ini, aku tak contact pon dia. Tak sms mahupun call. Biar lah. Itu sekadar kawan macam tu je. Tak ada yang istimewa pon. Kenal macam tu je kan? Yang aku suka tentang dia, peramah, baik, murah hati, hormat orang tua dan suka buat lawak. Hehehe. Bukti, dia cakap aku comel. Menipu betul. Hehe.

Kat sini aku ada sediakan sikit gambar yang aku sempat ambil waktu berbuka bersama keluarga. Gambar dia tak ada. Hehe.






Sekian sahaja dari saya yang gembira sebab DSLR. Salam.

*aku tau dia menipu cakap aku comel. haha. yang penting makanan kat hotel shedap. papa jom pegi lagi. hehe*

14 August 2011

Hari TER Sedunia Untuk Aku Je

Assalammualaikum wbt.

Hari ni semua benda serba tak kena.

Mula-mula, TERbangun sahur lambat. Dalam 5.20 baru bangun. Ada kerja lepas tu, aku boleh pulak TERtidur lepas sahur. Dah 14 hari puasa aku tak pernah tidur lepas sahur or subuh. Ni first time aku TERtidur.

Tidur punya tidur sampai TERlewat bangun solat subuh. Harapan nak pergi surau berkecai. Pukul 6.30 baru aku bangun. Solat punya solat lepas tu ingat nak terus mandi lah. Tup2. Aku TERtidur balik kat sejadah. Apakah? Apa yang tak kena ni.

tertidur gini lah



Bangun je terus pi mandi, dalam pukul 8 jugak bangun. Selesaikan kerja rumah semua. Lepas tu mama suruh pergi Banting beli barang sikit. Aku pun pergi dan TERlupa nak bawak duit. Patah balik amek duit sambil-sambil dalam ingatan ingat barang yang dipesan.

shopping time. shopping lah sangat

1) Udang sederhana
2) Tepung kastard
3) Sayur bayam seikat
4) Ayam seekor
5) Coklat masakan
6) Susu cair Ideal 3 tin
7) Santan RM2

Tapi aku TERbeli

1) Udang besar - alasan : udang sederhana dah abes
2) Tepung kastard - betul
3) Sayur bayam 3 ikat - alasan : econsave jual 3 ikat.
4) Ayam seekor - betul
5) Coklat masakan - betul
6) Susu cair Marigold 3 tin - alasan : lupa. :(
7) Santan RM4

Balik je. Baru je sampai rumah, aku explain punya explain kat mama aku dan tup2 kena marah. Aku pekakkan telinga dan cakap TERbeli TERlupa dan tak sengaja. Haha.

Penat gila lah. Lepas tu mama suruh pergi hantar kuih kat rumah makcik aku. Aku konfius dan TERsalah hantar. Yang makcik aku sorang ni pulak pergi ambil je tanpa tak ada perasaan. Tiba-tiba makcik aku yang punya kuih tu telefon cakap kuih tak sampai lagi. Dah dekat 2 jam tunggu. Hehe.

Aku pun pergi balik rumah makcik 1 dan hantar ke rumah makcik 2. Sekian. Maaf ye makcik-makcik. TER la..sorry..dan sorry diterima.

Lepas tu baring-baring lah. Penat. Lepas tu TERtidur lagi. Dan baru tersedar lepas terjaga yang aku TERtinggalkan handphone dekat rumah makcik 2. Dan dengan segera pergi ambil. Drive tanpa cermin mata, terkebil-kebil aku. TERlupa nak pakai lah.

Sampai je rumah, papa perli aku. TERlewat sampai ekk?? TERtidur ye tadi? Apa lagi yang TER?? huhu. Mama pun perli, semuanya TER hari ni.

Kesimpulan, hari ini semua serba tak kena. Apapun semua ini takdir kan. So, redha je lah. Daripada tangki minyak full tinggal separuh je. Kuat berjalan betul kereta ni. Hish.

Sekian sahaja dari saya yang TERupdate blog ni. Hihihi. Salam.

*esok tak buat lagi dah. huhu*

13 August 2011

Macam Mustahil Untuk Aku Kawin Awal Part 2

Assalammualaikum wbt.

Di kala malam ini aku baru nak update blog yang usang sikit lah. Mungkin? Haha.

Apa yang aku nak smabung disini ialah from part 1 haritu. Yang aku dok cerita kenapa aku mustahil nak kawin awal. Meh aku sambung. Ini antara rahsia terbesar aku lah. Hehe. Antara sebabnya lagi ialah

1) Aku ni memilih

Memilih? Mesti korang cakap, eleh macam perfect sangat nak yang perfect. Aku bukanlah perfectionist sangat. Cuma.....aku nak yang terbaik. Semua orang nak yang terbaik. Macam aku, aku kalau boleh nak yang boleh bimbing aku lagi-lagi dalam soal agama. Aku ni agak jahil lah. Banyak lagi yang aku tak tahu pasal agama ni. So, kalau boleh aku nak seorang lelaki yang boleh jadi imam aku waktu solat dan sebagainya. Kalau dapat imam muda ponn sodap ni. Hehe. Gurau.

Actually, aku dah tengok banyak contoh di depan mata aku orang-orang yang perfectionist ni. Tapi aku rasa apa yang diorang buat tu betul. Haha. Ntah. Jangan fikir sebab apa diorang memilih. Macam orang lain jugak, aku nak lelaki yang ada sense of humor. Yang suka buat orang gelak. Hehe. Suka....!! But tindakan di tegas. So, takde lah orang pijak kepala dia. Hehe.

2) Enjoy life muda aku.

Enjoy disini bermaksud, aku ada impian aku sendiri. Lagipun keluarga aku kecil. Adik beradik 2 orang je. Adik aku kecil lagi. Baru 5 tahun ketika ini. So, aku rasa bertanggungjawab pada dia. Pada aku, selagi dia tak boleh bergantung pada diri dia sendiri aku takkan lepaskan tanggungjawab aku. Aku sayang dia. So, education dia penting untuk aku. Aku kena sara dia dalam banyak aspek memandangkan ayah aku pun akan pencen bila dia dah besar sikit nanti.

2nd..!! Aku nak bahagiakan hidup parents aku. Macam mana aku rasa sewaktu aku kecil sampai sekarang, aku nak kasi mereka rasa pulak kesenangan bila aku kerja nanti. Aku nak mereka rasa kesenangan melalui duit aku sendiri. Aku taknak mereka harap duit pencen je. Dan parents aku ada impian diorang. So, aku nak tunaikan impian mereka sementara masih sempat. Insyaallah. Aku nak jadi anak yang solehah. Balas jasa mereka walaupun mereka pernah cakap yang mereka tak harap sangat pun duit aku. Mereka just nak tengok aku berjaya je.

3) Aku nak jadi yang terbaik.

Aku nak dapatkan yang terbaik so, aku kena jadi yang terbaik. Macam-macam aku kena belajar sebelum aku melangkah ke alam yang baru tu. Banyak yang aku kena belajar memandangkan aku perempuan kan. So, aku kena jadi yang terbaik untuk dapatkan yang terbaik.

Bukan sahaja jadi isteri yang terbaik/solehah tapi anak yang mengenang budi/solehah, pekerja yang cemerlang/bertanggungjawab, ummi yang cemerlang dan pandai mendidik anak. Semua tu kena prepare. Bak kata nenek aku, kawin sekali je. So, sebelum kawin semua kena tau. Benda kawin jangan buat main-main. Kalau nak rumahtangga bahagia kenalah ikut step yang betul. Ingat..!! 5 tahun awal perkahwinan adalah tempoh yang penting untuk suami dan isteri untuk menilai sejauh mana bahagianya dan berjayanya perkahwinan itu.

Aku bukan apapun. Tapi 3 benda inilah yang aku pegang sampai bila-bila. Dan mungkin itu adalah kelemahan aku. Tak mustahil aku kawin awal jika kesemua yang diatas aku dapat penuhi. Hikhik. :)

Sekian sahaja dari saya yang telah bongkarkan rahsia hidup saya. Salam.

*bukan nak promote diri. harap maklum.*

10 August 2011

Wanita Dan Memasak

Assalammualaikmu wbt.

Wanita ataupun perempuan ataupun dalam bahasa saintifik islamicnya kaum hawa ini memang tak dapat dipisahkan dengan aktiviti memasak. Kenapa? Aku pun tak tahu.

Tapi cuba kita tengok, chef yang banyak-banyak kat dunia ni kebanyakkannya lelaki. Contohnya,


Chef Wan di Malaysia

Chef Gordon Ramsay Top 10 Chef

Tapi kenapa perempuan/wanita tak boleh jadi chef terkemuka macam chef-chef diatas. Maksudnya tukang masak.

Persoalannya ialah siapa yang selalu masak kat rumah kita? Mak? Mama? Ibu? Ummi? Wanita right? Lelaki macam mana pula? Kebanyakkan lelaki ataupun keluarga kita sendiri seperti abang, ayah, adik lelaki jarang masak dirumah. Tapi kalau diorang masak memang sedap. Betul tak?

Itu hanya pendapat aku lah. Tapi apa yang aku nak cakap kat disini ialah sebenarnya perempuan mestilah tahu memasak. Bak kata nenek aku, perempuan kalau tak reti masak tak boleh kawin. So, aku yang nak kawin ni mestilah reti masak. Memang aku reti pun. Ye..!! Aku reti lah. Haha.

Kenapa? Sebab nanti nak jaga makan minum suami dan anak-anak lagi. mestilah kena reti masak. Takkan nak suruh suami pulak yang masak. Apelah. Tak sanggup aku, kesian suami aku nanti kena masak untuk aku pulak. Kalau sekali-sekala tak pelah jugak. Hehe.

Aku takanak lah jadi macam jiran aku, tak reti sangat masak. Hampir setiap hari makan kat kedai. Hish. Tak baik untuk kesihatan.Bila dah 4-5 tahun kawin, baru nak belajar masak. Dah terlambat lah. Kalau dibuatnya suami cari perempuan lain, baru tau. Hehe. Masa tu baru nak menyesal. Jeng3.

Jadi, saya menyeru kepada semua yang bergelar wanita marilah kita mula belajar memasak. Tak kisahlah masak apapun. Janji kita ada skill masak tu. Jangan sepatah haram pun tak reti. Kang mak mertua suruh masak, baru nak belajar. Kena reject baru tau..hehehe..dan pada lelaki-lelaki ini, janganlah kamu pun tak reti masak juga. Belajar juga, if nanti isteri tak ada at least ada la jugak skill nak masak tu.

Sekian dari saya yang sedang berjinak-jinak untuk belajar memasak dari semua orang yang pro memasak. Salam.

*aku nak suami yang pandai memasak. hehe.*

09 August 2011

Aku Tak Suka Budak Kecik??

Assalammualaiukm wbt.

Hidup sebagai anak tunggal selama 14 tahun bukan benda yang mudah dan susah. Sebab kadang-kadang susah dan kadang-kadang mudah. Yang mudah tang apa yang nak semua dapat. Tapi tak semua lah dapat. Most of yang aku mintak kebanyakkannya aku dapat. Yang susahnya bahagian kena jadi yang terbaik. So, ia amatlah susah sekali.

Jadi, sepanjang hidup sebagai tunggul tunggal memang susah la jugak. Bila aku dah besar macam lingkungan umur 10 tahun macam tu. Mana-mana aku pergi semua orang tanya,

"Nak adik tak?"

Jawapan mudah ialah TAK NAK..!! Jawapan susah ialah NAK, tapi tak ada.

So, bila aku dah besar sikit. Aku tak boleh jumpa budak kecik. Tak kesah la umur berapa pun. Tapi memang aku tak suka budak-budak. Bagi aku annoying sangat dengar 'mereka' terkinja-kinja. Padahal dulu aku macam tu jugak. Lagi jahat dari 'mereka'.

Lagi satu, aku tak suka dengar budak menangis. Sakit telinga aku. Dan aku tak boleh tengok 'mereka' main, berlari-lari dan macam-macam lagi lah. Rasa macam nak jerit je suruh duduk diam-diam.


Bila aku umur 13 tahun, rezeki ada untuk family. Aku dapat adik. First impression aku, aku nak cekik je minah ni. Macam bagus sangat, semua orang nak puji kau....hish..annoying betul. Tapi lama kelamaan aku okay la jugak.

Tambah pulak mak aku jaga budak. Memang aku bersyukur aku duduk asrama dari form 4. Tak de lah aku mengadap muka budak-budak tu. Padahal 'mereka' tak de dosa dengan aku pun. Aku je yang over lebih.

Tapi.....ade satu peristiwa yang merubah persepsi aku terhadap budak-budak iaitu bila aku diambil bekerja sebagai guru sandaran dekat sebuah tadika sewaktu bercuti tunggu result SPM. Dari situ lah bermulanya suka pada budak-budak.

Bila aku kerja je, aku rasa bahagia duduk main belajar disamping 'mereka'. Bila cuti je aku rindu 'mereka'. Sehinggakan 'mereka' ini pergi ke sekolah disebabkan aku. Terkejut? Ye. Aku ni bukan pemarah dan pendendam. So, aku tak suka marah-marah if diorang buat salah. Cuma aku tegas. Percakapan aku tegas. Tapi aku still jugak gelak ketwa dengan 'mereka'. Itu sebab 'mereka' pergi sekolah sebab aku.


Bila aku berhenti kerja je ak start rindu 'mereka'. Kalau aku rindu aku call cikgu lagi sorang tu. Yang paling buat aku suka budak-budak ialah 'mereka' yang aku ajar ialah dalam umur 4-5 tahun. Mereka tak panggil cikgu tapi kakak. Nampak? Macam erat kan hubungan. Memang erat.

Tragedi seterusnya buat aku suka budak kecik ialah start dari aku dapat anak buah. Dari situ memang aku sayang budak kecik. Tak kira umur. Pernah ada tokoh cakap,

"Sesiapa yang menyalahkan sesuatu kerana kanak-kanak dia adalah orang yang bodoh."

Sebab, budak-budak yang belum cukup umur dia tak pandai beza baik dan buruk. So, apa yang dia buat salah atau betul semuanya betul bagi dia. So, kita tak boleh lah marah-marah 'mereka' ini. Kita sepatutnya nasihat 'mereka' bukannya marah dan bertindak melulu seperti mendera dan sebagainya.

Sekian dari saya yang sudah mula menyayangi kanak-kanak/budak kecik. Salam.

*tak sabar nak tunggu kelahiran anak buah yang ke 4*

08 August 2011

Macam Mustahil Untuk Aku Kawin Awal Part 1

Assalammualaikum wbt.

Tadi aku ada terbaca satu blog ni. Okay, malas nak tag dia. Dia seorang yang sebaya dengan aku dah sudah pun melangsungkan perkahwinan atau secara islamic aku panggil bina masjid. Huahuahua.


Ntah kenapa bila aku baca aku rasa geli. Melalui pembacaan aku, dia ada cerita yang banyak persiapan yang perlu dia buat sebelum berkahwin. Pergi kursus kawin. Tang ni aku secara automatik teringat pengalaman pergi kursus kawin temankan seseorang tu. Haish. Kat sana pun aku dah geli geleman.

Bagi aku tak salah kalau kawin awal tapi.........aku kawin awal memang macam mustahil lah. Sapelah nak dekat aku yang perangai macam budak-budak ni. Haish. Takkan aku nak layan suami aku macam budak-budak pulak. Kan tak matang tu.

Lagi satu, aku tak boleh pulak tengok pelamin. Macam scary je. Bukan apa. Bila aku naik je *try* waktu cousin aku kawin, aku macam gayat je dok atas tu. Lagi pulak duduk sebelah lelaki. Adus...macam mana ni nak kawin...??

Lagi satu, mama ngan papa ada tanya aku pasal kawin jugak. Tapi cepat-cepat aku tukar topik. Adeh..perit telinga nak dengar. Lagi-lagi pasal hantaran semua.

Waktu aku balik kampung aritu, aku dengar mama aku cakap dengan mak(mak long aku) pasal hantaran kawin. SPM-RM8000, Ijazah-RM10000, Master-RM20000. Apakah itu? Duit? Sedap je dengar. Shopping best tu. Hekhek. Lepas tu, terus cousin aku cakap,

"Fara, kau nak buat Master kan pas degree?? Cantek la tuh. RM20000 hantaran kau?"

Apakah? Aku buat-buat paham je time tu. Asal nak banyak-banyak sangat ni. Kesian bakal suami aku nak carik duit. Mungkin itu sebab aku tak suka kawin awal dan suami aku sebaya. Nanti nak kawin pakai duit mak ayah dia. Kesian lah....

Sekian sahaja part 1 dari aku. Aku geli..!! Salam.

*gambar atas tu sweet betul...*

Apa Ertinya Puasa Macam Tu??

Assalammualaikum wbt.

Pagi Jumaat hari tu tengok rancangan motivasi pagi. Ustaz tu ada cakap mengenai bulan Rmadhan yang mulia ini. Banyak sebenarnya yang dicakapkan. Tapi apa yang nak disentuh sedikit disini ialah apa gunanya kita berpuasa jika.........

1) Tidak solat fardhu
Ye la. Cuba kita renungkan disini. Rukun Islam ada 5 kan? Solat 5 waktu sehari semalam yang keberapa? 2 kan? Puasa bulan Ramadhan? 3 right? So, mana lebih important? Solat kan? So, apa guna kita puasa penuh 30 puluh hari jika solat lima waktu kita yang 5 waktu sehari semalam tu tak lengkap. Tak guna, baik tak payah puasa. Lagi bagus..!! Senang cerita puasa kita yang 30 hari ini tak ada berkatnya pun.

2) Buat perkara yang tak berfaedah
Di sini amat mengecewakan lah. Tidur disiang hari. Ramai orang ingat tidur di bulan puasa adalah ibadah. Aku ada la review beberapa ustaz tentang perkara ni. Kebanyakan mereka ada cakap, tidur ini adalah bersebab. Contohnya, kita ada kerja nak dibuat lepas ni. So, kita nak berehat dan ambil tenaga dari tidur. So, tidur kita ialah tidur ibadah. Lagi satu, tidur yang tidak mengabaikan ibadah. Disini, maksudnya ialah tidur dengan berpada-pada. 30 minit dah cukup. Jangan sampai tertinggal solat.

Di dalam perkara ini juga, perkara yang tidak berfaedah juga merujuk kepada sesiapa yang terlampau taksub dengan duniawi. Contohnya, kerja siang dan malam sampai tak ingat waktu solat dan sebagainya. Konon nak carik duit untuk raya. Alasan semata-mata.

3) Amalam sampingan tidak dilakukan.
Amalan sampingan disini bermaksud bertadarus, berterawih, berzikir, bersedekah dan sebagainya. Yang important ialah berterawih sebenarnya. Walaupun ia tak wajib tapi solat terawih ini hanya ada ketika bulan Ramadhan sahaja. Why not kita manfaatkan bulan ini hanya untuk berterawih. Dalam bulan Ramadhan inilah kita nak banyakkan ibadah kita. Contohnya, bertadarus. Sehelai sehari pun jadilah. Lagi bagus kalau dapat sehari satu juzuk. Itu lebih berkat.

Berzikir? Bukan susah pun. Sebut nama Allah yang 99 pun dah memadai. Kan islam agama yang mudah. Buat apa nak complicated kannya. Bersedekah. Tak payah nak carik rumah anak yatim sangatlah. Bawak makanan semasa moreh pun dah dikira sedekah. Sedekah pada jiran-jiran makanan bulan puasa pun dah dikira sedekah. Mudah? Semudah ABC. Kan?

4) Mazmumah sentiasa menguasai diri.
Mazmumah? Maksudnya, perkara yang tidak baik. Marah, hasad dengki, harapkan balasan. Semua tu perlu dielakkan. Apa guna kita penat lelah puasa sepanjang hari tapi kita asyik nak marah orang lain. Asyik nak dengki dengan orang lain. Asyik buat kerja tak ikhlas dan jujur. Tak guna. Sia-sia je amalan puasa kita nanti.

Pengajarannya, bukan sahaja bulan puasa kita kena buat amalan-amalan tu. Bulan-bulan lain pun sama. Kekalkan amalan kita, moga-moga sentiasa diberkati. Apa yang kita buat yang penting ialah niat kita pada Allah SWT. Ikhlas atau tidak. Right? So, aku mengingatkan diri aku dan rakan-rakan yang lain juga. Sama-sama kejar keberkatan bulan Ramadhan ini.

Sekian sahaja dari saya yang belum cukup sempurna ini. Salam.

*apapun yang kita buat, pastikan niat kita tepat hanya kerana Allah SWT*

07 August 2011

Nur Hasyira Salsabila

Assalammualaiukm wbt.

Mood happy sebab dapat tahu anak buah yang ketiga sudah keluar dari hospital dan kini berada di kampung. Semalam aku sekeluarga dan mak ngah sekeluarga berbuka puasa di kampung. So, dapatlah jumpa budak kicik yang chumel macam aku ni.

Nur Hasyira Salsabila binti Mohd Hafizan. Sedap tak? Panggil syira. Ni ada beberapa  gambar minah kicik ni. Hehehe. Geram...

main lidah pula kicik

malam semalam

hari ke 5


lepas kacau kicik tidur

Actually rindu yang lagi dua tu, Athirah dan Irdina. Tapi, masing-masing ada hal. So, tak dapatlah jumpa.

Semalam waktu aku sampai kampung, kicik tidur lagi. Pastu waktu kitorang berbuka kicik bangun. Lepas aku solat maghrib, kicik tidur balik. Tak boleh main dengan dia. Huhu. :(

So, aku kacau lah dia tidur. Bila aku pegang je kaki dia, dia kuarkan air liur berbelon. Aww..chumelnya..

Sampai tak pergi solat terawih semata-mata nak tunggu kicik bangun. Dapat dukung dia bila dia nangis dan cium dia puas-puas sebelum balik semalam. Wangi. Tapi, puuttttt...kentut da..Haha. Syira kasi hadiah kat mak yong. Hehe.

Dengan rasminya, mak yong dah ada 3 anak buah mulai 28 Julai 2011 haritu. Aww...rasa macam dah tua pulak. Haha. Apa-apapun, anak buah akan jadi 4 pada November akan datang. Yippi..!!

Sekian sahaja cerita dari mak yong yang gembira. Salam.

*lesung pipit kicik dalam wooo...jeles i...*

06 August 2011

aku ke kau?

Assalammualaikum wbt.

Hari ini mood sangat baik pada permulaan dan bertukar menjadi geram dan bengang. Tapi bulan puasa, aku cakap juga dalm hati 'sabar..!!'. Kenapa?

Walaupun aku mendapat tidur yang cukup dan aku kembali bersemangat tetapi ade seseorang menjatuhkan semangat aku. Ape punya orang dah kau..

Tadi aku pergi tolong mama beli barang kat econsave pasayara termurah, kononnya.... Lepas tu dah la ramai orang, staff a.k.a pekerja kat situ macam semua kena PMS je. Ape kejadahnya. Kalau orang ramai tanya jawab lah baik-baik. Ini nak marah-marah pulak. Banyak pulak barang-barang yang takde. Hish. Menyusahkan betul.

Tengah sedap-sedap pilih barang sambil dengar lagu di telinga *cucuk earphone* tiba-tiba.........

"Apa pasal lah ramai orang pulak hari ini. Lepas tu sibuk nak tanya-tanya. Carik sendiri lah..!!! Ingat aku tak ada kerja lain ke??!!"


Ade ke patot sebagai seorang pekerja cakap macam tu kat pelanggan. Tak ada manner betul. Masyarakat..!! Hish. Berapi aku dengar. Lepas tu aku cepat-cepat nak bayar. Kebetulan barang yang aku beli ade limit. So, kenelah beli 3 satu resit. Mama suruh beli 18. Jadi 6 kali scan lah. Scan punya scan, aku pun tanya lah cashier tu.

Aku : 3 je ke? bukan limit 6 ke?
Cashier : 3 lah..!! Kau tak tahu ke????!! *nada marah*

Aku rasa macam nak cepuk je minah ni. Aku tanya punyalah baik, dia boleh marah aku depan papa, adik n ramai orang kat situ. Kan tu tempat umum. Dengan selamba aku jawab,

"Tanya je. Salah ke?"

Terdiam kau..!! Dalam beberapa minit pastu, kitorang pun keluar. Dan baru aku sedar, aku beli 18 biji dia salah scan untuk 27 biji. Aku pun masuk dalam dan bagitahu lah. Dia dengan muka taik kambing gurunnya, panggil seorang lagi staff suruh selesaikan masalah ni. Oppsss...ni salah siapa ekk? Aku ke engkau??

Tak pasal-pasal aku kena pergi pejabat dia dan tengok camera CCTV confirmkan samada aku tipu atau tak. Ya Allah, bulan puasa kot. Tak terniat dihatiku nak menipu. Dia pun check balik CCTV dan jumlah barang dan aku bebas..!! Nasiblah hero malaya papa aku ade. Kalau tak dah nangis dah tu. Hehe.

Dan dia pulangkan ganti rugi pada aku. RM24.75. Banyak tau, kalau aku tak perasan dah rugi dah tadi. Lepas tu, ntah ape ntah manager tu cakap dengan cashier tu. Sebelum aku keluar dari pejabat tu, aku cakaplah ngan manager tu,

"Jangan buang pekerja tu ye. Mungkin dia tak sengaja."

Manager cakap,

"Insyaallah. Maaf sekali lagi bagi pihak cashier itu"

See...sapa yang mintak maaf?? Cashier ke manager? Manager..!! Sapa yang buat salah? Cashier ke aku ke manager ke? Cashier.....dan aku pun mintak maaf jugak pada cashier tu walaupun aku tak buat salah.

Dan ayat terakhir aku cakap ialah, "Customer is always right. You have to be more mannerly next time"

Pengajarannya, walaupun kita penat or ape sekalipun. Kita kena hormat orang lain. Macam mana orang tak hormat kita jika kita tak hormat orang lain. Apa-apapun kita yang kena mulakan. Senyum maniskan muka dan jangan emosional tak tentu pasal. Siasat dulu sebelum bertindak melulu.

Sekian dari saya yang kembali gembira setelah bebas dari tuduhan. Salam.

*manager econsave hensem..!!*

05 August 2011

3 Jam Tak Cukup

Assalammualaikum wbt.


Mata aku macam mata dia sekarang. Bukan tang yang pandang slek tu. Tang yang mengantuk tu. Woooiiiii...3 jam tak cukup lah. Aku manusia la. Nak tidur jugak. Asyik buat kerja je dari tadi.

Lappy ni tak reti mengeluh ke tengok muka aku?? Cuba cakap...suruh aku tidur ke. Ape ke. Adus...

Malam ni lagi lah. Kerja menimbun nak mampusss...semoga aku tak mengantuk or pengsan ke.

Ya Allah, kuatkanlah hambamu ini. Chill....tolong la mata chill sikit boleh??

Sekian. Salam.

*jimmy neutron macam cool je. hebat betul. aku fan kau jimmy. haha*

Sabar Ada Tahap

Assalammualaikum wbt.

Hari ini stress nak mampuss. Sehingga sekarang aku masih stress. Mata aku tak berhenti berair menandakan aku sangat mengantuk. Mengantuk tahap dewa lah. Haha. Apa yang mengantuk sangat? Tidur pukul 2 bangun pukul 5. Kira berapa jam? Kira..!! 3 jam right? Memang. In semua angkara nak melepaskan gian dah lama tak chat ngan kawan-kawan.

Semalam chat menyembang lah dengan Mior Chantek dan A'an Mekdi tentang apa ntah. Merapu ape ntah. Hehe. Actually, si Mior Chantek tu ada cerita nak dikongsikan. So, berceritalah si Mior tu.


Cerita punya cerita aku pon ngantuk tahap dewa dan aku pun tinggalkan mereka chat. Aku pun selamat lah lelapkan mata. Tiba-tiba dah pukul 5. Apasal cepat sangat ni. Sahur time..!! Time sahur tutup mata sambil makan nasi. Aduh. Sakit mata woo...

Lepas sahur, tak ada can nak tido lah. Sebab, nak cepat khatamkan alquran. Aku pun gagahkan diri baca dengan penuh istiqamah. Tengok jam pukul 6.30. Adus...ngantuknya..

Tak dapat tidur sebab banyak sangat kerja. Aku pergi basuh kain, jemur kain, lipat kain, basuh pinggan. Tengok jam pukul 7.30. Adus..mata bertambah berair. Tak boleh pakai spec sekarang. Nanti abes mata aku effect sana sini. Kena kejut adik, kerja drebar mari..........kejutkan my sis, mandikan, pakaikan baju dan hantar dia.

Apa yang menguji tahap kesabaran aku ialah hari ini tannak naik motor pulak. Nak naik kereta. Okay, start enjin dan jalan. Jalan punya jalan. Tengah sedap dengar lagu Sudirman kat radio tiba-tiba my sis menangis. Aikkk...aku pun pelik..

Tannak pergi sekolah pulak. Takkan aku nak patah balik pulak, malas lah. Aku hantar je dia. Pandailah cikgu dia handle. Sampai sekolah dia menangis. Makin geram aku cubit sikit. Aku cakap dah besar tak boleh nangis. Tak malu ke dengan kawan-kawan. Adus....makin syok dia nangis.

Tahap kesabaran teruji dia lari masuk kereta balik. Pelik ni..tak pernah dia buat perangai macam ni. Geram betul dibuatnya. Aku pujuk dia baik-baik dan janji macam-macam lah. Maklumlah first year puasa. Hehe. So, aku janji lah petang aku bawak jalan-jalan. Pergi bazar beli air tembikai.

Dia nampak okay. Dia masuk sekolah dia. Tiba-tiba bila langkah aku sampai je dekat entrance..............huarrrgggggggg......nangis lagi. Kali aku rasa nak lepuk je muka dia. Aku masuk dan pujuk lagi. Muka teballah. Semua parents yang hantar anak kat situ pandang je. Aku tak ada jalan lain. Call nenek aku. Yes...!!

(Loudspeaker)
Nenek : Assalammualaikum. Kenapa kakak?
Fara : Adik nangis, tolong pujuk nek. Hehe.
Nenek : Ouh. Adik kenapa nangis? Adik puasa tak?
Adik : Taknak pergi sekolah. Nak tido kat rumah. Mengantuk. Puasa.
Nenek : Orang puasa tak boleh nangis. Nanti kurang pahala puasa. Tengok upin ipin dia pergi sekolah tak nangis pun. Adik kan budak baik. Jangan nangis. Kakak banyak kerja tu. Nanti balik sekolah kakak ambil adik ye? Petang pergi beli makanan berbuka ye. Kakak belanja. Cakap je nak apa.
Adik : Hmmmm.. (teresak-esak)

Kali ni reda sikit. Okay, aku balik lah dengan hati yang tenang. Dan...update blog ni. Kerja tak siap lagi. Huahua. Persoalannya. Bila aku boleh topup tidur aku balik???

Sekian cerita dari hati yang sabar ini. Salam.

*eppp....tang yang kakak belanja tu aku tak tahan nak dengar. Pandai betul nenek aku ye..!!*

04 August 2011

Lelaki Dan Kerja Rumah

Assalammualaikum wbt.

Tadi lepas berbuka, sepupu aku datang rumah. Katanya nak berbuka sama tapi terlewat pulak. So, dia kata dia nak la bersolat terawih bersama ngan aku. Dia ni lelaki. Nama dia dirahsiakan atas sebab aku tak mintak izin dia nak ngumpat dia kat sini. Assume je nama dia Syazwan Zulkifly. Hehe. Dia sebaya dengan aku. (19 tahub lewww)

Hurm. Lepas je makan gila-gila kitorang pun bersembang. Dia tanya aku, pukul berapa nak pergi terawih. Aku cakap biasanya aku pergi dalam kul 8.30pm. Dia pun on je nak ikut aku. Lepas tu, aku bangun lah pergi basuh pinggan kat dapur. Dia ikut. You know what?? Dia tolak aku dari sinki basuh pinggan tu dan tolong aku basuh semua pinggan.

Wallawehhhh..terharu betul. Katanya yang penanam anggur macam aku, kat rumah dia bukan macam ni sebab ada bibik. So, tak boleh lah nak basuh pinggan, basuh baju, sidai baju, lipat baju, iron baju dan macam-macam lah.

Fara : Wey, kau kat rumah basuh pinggan ke?
Syazwan : Tak..!!
Fara : Asal kau tetiba je rajin??
Syazwan : Sebab kat rumah aku tak ada peluang ni. Bibik aku tak kasi. Dia marah betul kalau aku buat kerja rumah. Dia cakap ayah aku tak kasi, mama aku tak kasi. Ntah. Aku tak paham betul.
Fara : Adik-adik kau pun dia cakap benda yang sama ke?
Syazwan : Adik-adik aku? Ye lah. Hurm. Aku ni macam kena kongkong je duduk rumah.
Fara : Tak apelah. At least nanti bila kau kawin kau boleh bantu isteri kau. Barulah romantik kan? Nabi pun bantu isteri baginda buat kerja rumah. Dan bukan semua lelaki nak buat kerja rumah. Kan?
Syazwan : Haha. Kau taknak kawin ngan aku? Aku pandai buat kerja rumah. So, tak payah lah kau susah-susah. Hahaha.
Fara : Hish. Geli aku dengan kau. Kau kan dah berpunya. Hehehehe
Syazwan : No comment.

Perbualan tamat macam tu je sebab dia dah masuk bab kawin. Tapi apa yang aku kagum dengan dia ialah aku ingat lagi waktu kat kampung dulu dia tolong nenek sidai kain tau. Pehhh..hebat betul lelaki ni. Now, dia dah balik dah. Aku call nenek aku story morry pasal Syazwan.

Nenek cakap Syazwan memang rajin. Untung siapa dapat dia. Untung juga siapa dapat aku. Haha. Aku pun rajin juge. Hehe. Promote diri. Nenek cakap, Syazwan pandai buat kerja rumah. Sidai kain, lipat kain.

Kata nenek, kalau compare aku lipat kain dengan dia punya lipatan, dia punya lipatan lebih kemas. Hehe. Syazwan rajin jugak tolong bersihkan kebun. Selalu bila balik kampung memang dia akan tolong nenek. Untung siapa dapat dia. Berulang kali nenek cakap ayat tu tapi aku tak ada persaan.

Apa yang aku kagumnya, bukan semua lelaki nak buat kerja rumah. Ada lelaki yang langsung taknak buat. Kononnya tak macholah basuh pinggan. Tapi bagi Syazwan, tak kisahlah kerja apapun janji dia prepare before dia kawin. Maksudnya, dia nak tolong isteri dia. Woooo...best betul dapat suami macam tu. Haha.

Lelaki macam tu lah yang aku nak. Bukan sahaja taat perintah Allah, hormat ibu bapa, bertanggungjwab tapi tahu buat semua kerja rumah. At lesast boleh ringankan beban aku. Hehehe.

Sekian sahaja cerita dari saya tentang Syazwan Zulkifly saya. Salam.

Ustazah dan Aku

Assalammualaikum wbt.

Sudah lama tak update blog terchenta ini. Apa khabar la gaknya kawan-kawan yang active berblogging ye? Harap semua sihat-sihat belaka. Tak ada yang menarik pada saat ini lagi, cuma ada sesuatu yang ingin diceritakan.

Semalam kebetulan waktu pergi terawih di surau terserempak dengan seorang nenek ni. Dah tua da pun. Agak bongkok jugak la. Kesian aku tengok. Tetiba rasa insaf. Sebab, nenek setua itu yang macam tak larat masih mampu pergi solat terawih. Tak macam remaja kini, lebih selesa duduk rumah daripada solat terawih berjemaah kat surau atau masjid.


Sesampai je kat surau tu, aku pun carik lah tempat duduk. Duduk dekat saf dan tak perasan sebelah aku ialah nenek tadi. Bila aku toleh je, tengok nenek tu tengah berzikir dengan tasbih dia. Terharu lagi. Aduh. Aku pun cepat-cepat bukak mathurat aku dan baca.

Agak-agak baru sampai tengah aku baca, ada 2 orang budak dalam lingkungan umur 7-8 tahun duduk sebelah aku. Haish..!! Apa lagi?? Budak-budak tu pun....

Budak 1 : Kakak ni rajin betul lah pergi surau. Baca apa tu?
Budak 2 : Alquran lah..Kan kak?
Aku : Tak lah. Ni mathurat. Tapi dalam dia ada juga ayat-ayat alquran yang lazim macam doa.
Budak 1 : Oooooo...Akak, muka akak bersih la. Tak ada jerawat. Kakak saya muka dia penuh jerawat satu muka.
Budak 2 : Yeke? Kau ada kakak ke? Oh..kakak kau yang tu...aku ingat...
Aku : Eh, ye ke? (actually muka aku blushing)
Budak 2 : Akak nama apa? Rumah kat mana? Pergi surau naik apa?
Budak 1 : Eh kau ni, banyak betul soalan.
Aku : Hehe. Nama akak Fara. Duduk dekat depan tu je. Jalan kaki je datang surau.
Budak 1 : Kenapa jalan kaki?
Aku : Jalan kaki pergi surau kan dapat pahala. Surau kan rumah Allah. Setiap satu langkah kita dah dapat satu pahala. Lagi-lagi kalau niat kerana Allah. Lagilah. Adik pergi surau ni solat ke tak? Ke nak tunggu moreh je..hehehe..
Budak 2 : Nak solat lah. Tapi tak reti sangat nak baca apa semua. Lagi-lagi solat jemaah ni.
Aku : Ikut je. Tak apa. Budak-budak lagi. Nanti belajar lah sikit-sikit. Suruh mak ke ajar.
Budak 1 : Mak keje la kakak. Ayah pun keje. Kakak la ajar kitorang.

Azan Isyak pun berkumandang. Tak sempat aku nak ajar diorang. Aku pun duduk je. Tiba-tiba...

Nenek : Anak ni sekolah mana dulu?
Aku : Saya? Sekolah Asrama dekat Melaka. Kenapa?
Nenek : Tidak. Ingat sekolah agama. Cita-cita jadi apa?
Aku : Huh? Doktor gigi. Tapi tak kesampaian, jadi jurutera je lah. Hehe. Kenapa?
Nenek : Asal tak jadi ustazah je. Nenek tengok tadi bagus kamu mengajar budak-budak tu.
Aku : (dalam hati) Bila pulak aku ajar budak-budak tu? Alamak..!! Ustazah pulak.
         (luar hati) Hehe. Insyaallah jika ada rezeki nanti.
Nenek : Nenek doakan kamu jadi jurutera yang islamic. Bekerja berlandaskan agama. Insyaallah. Aminnn...
Aku : Terima kasih nenek.

Serius..!! Aku terharu dan automatically teringat nenek aku. Ahhhh...rindulah pulak kat nenek. Balik je dari solat terawih aku call nenek dan story mory dengan nenek pasal tadi. Nenek kata kalau doa nenek tadi makbul, aku kena carik dia lepas aku berjaya nanti. Cakap terima kasih. Insyaallah.. Lepas tu nenek aku cakap dulu nenek aku memang nak sangat aku jadi ustazah ataupun guru agama. Haish. Masa dah berlalu. Tak boleh patah balik dah. So, apa aku akan jadi selepas ini hanya yang aku perlukan ialah doa dari semua sebagai pengiring supaya aku berjaya. Insyaallah..!!

Sekian sahaja cerita dari saya yang merapu dan terharu. Salam.

02 August 2011

Ramadhan 1432H

Assalammualaikum wbt.

Alhamdulillah. Hari ini masuk hari kedua umat islam seluruh dunia berpuasa di bulan yang mulia ini Ramadhan. Cerianya tahun ini ialah dapat berpuasa bersama keluarga. Bila dikenangkan zaman-zaman berpuasa di asrama dulu memang sedih. Rindu nak berbuka dengan keluarga semua.

Berbeza dengan tahun ini. Seingat aku dulu waktu berpuasa dan bersahur di SBPI Selandar memang seronok. First time berpuasa dengan kawan-kawan semua. Yang lagi best ialah berbuka dengan kawan-kawan sekelas. Satu meja berbuka ala-ala makan beradab. Makanan? Sedap tau. Free memang sedap. Boleh kata setiap hari dapat makan ayam. Seronoknya..!!


Dan yang seronoknya jugak ialah bertadarus. Seingat aku lah, dulu kami bertadarus beramai-ramai. Dalam satu kumpulan ada 6-7 orang according to setiap form. So, dapatlah mendengar adik-adik dan kakak-kakak membaca ayat suci Al-Quran itu.

Apabila besar sikit, besar ke? Haha. Masuk matrik, lain pulak ceritanya. Kalau kat matrik, berbuka dan bersahur kena survive sendiri lah. Beli sendiri. Tapi yang bab sahur paling kelakar. Tahan lah bersahur 3 hari. Lepas tu, tak bersahur langsung. Bangun sahur, tapi minum air seteguk dan kurma sebiji then tidur balik. Bagi aku, aku buat macam tu untuk mengelakkan aku mengantuk semasa kat kuliah dan tutorial. Dan misi itu berjaya..!!! Disebabkan gaya bersahur itu, dapatlah aku turunkan berat aku. Aku pun tak sangka. Haha.

Dan berbuka pulak, seronok sebab dapat berbuka dengan roommate-roommate tersayang. Waaa...rindunya dengan mereka. Bukan sahaja berpuas Ramdhan, malah puasa sunat yang lain pun aku sentiasa berpuasa dengan mereka. Itulah yang paling aku akan rindu bila aku dah habis belajar di matrik.


Untuk kenangan pahit pula ketika berpuasa ialah semasa di SBPI Selandar dulu aku pernah lah buat dosa. Bagi kawan-kawan lain, salah tu kecil je. Tapi aku yang over sangat menangis tak tentu pasal. Haha. Di mana pada suatu hari ketika hamba Allah cuti berpuasa, aku telah mengambil makanan bersahur di dewan makan di dalam tupperware untuk kepentingan aku sendiri. Hahaha. Aku buat kerja salah ni beramai-ramai dan terkantoi pulak tidur sewaktu semua orang pergi solat Subuh. Haish. Bak kata kawa-kawan aku yang lain, nevermindlah..!! Semua orang ada buat salah. Lagipun kau tak puasa. Alamak..kantoi tak puasa..hehe..perempuan lah...

Apa-apapun kenangan manis dan pahit ketika berpuasa takkan aku lupakan sampai bila-bila walaupun aku dah berkeluarga nanti. Dan kini, di rumah aku masih berpeluang bersahur, berpuasa dan berbuka bersama keluarga aku. Itulah saat-saat yang aku nantikan selama ini. Lagi-lagi, adik aku yang berumur 5 tahun tu pun dah mula berpuasa. Lagi terasa keseronokannya.


Disini saya menyediakan pesanan-pesanan dari nenek saya setiap tahun...

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN BAGI SEMUA UMAT ISLAM...
SEMOGA IBADAH YANG KITA LAKUKAN DIBERKATINYA...
MANFAATKANLAH BULAN YANG MULIA INI DAN KEKALKANNYA HINGGA BILA-BILA...

*ada kegembiraan yang akan dialami oleh orang yang berpuasa iaitu semasa ia berbuka*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...