31 July 2011

Emosi Terkawal Lagi

Assalammualaikum wbt.

Pagi tadi dalam pukul 8.15am discharge. Okay, aku sihat. Seharian kat tempat yang aku tak suka tapi aku fine. Dan pagi tadi papa baru bagitahu yang dia nak pergi rumah Mak Lang aku kat Kuala Selangor. Bila aku cakap yang aku tannak pergi, dia tanya banyak soalan kat aku. Dalam erti kata lain, emotional..!! Tapi masih terkawal.

Mungkin papa tahu aku bukan macam tu. Dia tahu aku jenis yang mesra dan periang even dengan siapa-siapa pun. Tapi kali ni, aku jadi diri aku. Aku malas nak berpura-pura aku baik dan so on. So, aku jadi diri aku. Aku bukanlah nak cakap yang aku berlagak and lupa sedara mara kononnya. Tapi, memang tak dapat dinafikan bahawa aku dengan cousin-cousin or makcik-makcik sebelah papa memang tak rapat sebab aku lebih banyak dibesarkan dan dipengaruhi dengan sepupu sepapat sebelah mama.

Mama...pagi-pagi lagi, bila aku cakap aku tannak pergi dia dah senyap. Dari malam tadi aku tannak pergi. Okay, emosi papa pelik pagi ni. Dia tak pernah macam ni selalunya. Dan hari ni, dia mula cerita yang aku asyik menghadap laptop ni je even aku sakit macam mana pun. Bukan apa, dah tak tahu nak buat apa. Kan??

Nak dijadikan cerita, aku memang tak berapa nak suka pergi rumah sepupu sepapat sebelah papa aku ni. Hanya yang aku suka ialah pergi ke rumah makcik bongsu aku je. Sebab, aku agak rapat dengan dia. Cuma, sekarang dia dah kawin. So, memang harapan tinggal harapan je la aku nak rapat macam dulu lagi dengan dia.

So, bila aku pergi rumah makcik-makcik sebelah papa ni lakonan bermulalah. Macam-macam aku buat. Ala-ala BONEKA. Padahal aku tak seperti yang diorang sangka. Tetamu datang buat kerja rumah? Haish. Akulah yang buat air, akulah yang kemas meja. Anak dia? Lebih sedap tidur je dalam bilik. Waterpark la kan..!! Maki sedara mara sendiri. Bukan nak cakap apa lah.....tapi....lantaklah. Benda tu dah lepas.

Okay, lagi satu yang tak tahannya. Mula lah sesi compare mengompare antara perempuan-perempuan. Yang jadi mangsa utama, aku lah. Yes..!! Attack aku dulu. Okay, mula-mula compare aku dengan 'dia' ni. Lepas tu 'dia' pulak. Lepas tu compare adik aku dengan aku pulak. Mak aiiii...Yang menang. Mestilah bukan aku. Opposite aku yang menang. Yang kurangnya aku lah. Haish. Apalah nasib diriku yang malang....tapi at least aku bersyukur jugak sebab aku dapat dengar kelemahan aku. Dan aku pulak memang tak suka orang puji aku sangat.
Orang-orang yang menang tadi pun mulakan pulak diorang punya lakonan. Haish. Sudah dipuji...kembang semangkuk la. Kalau aku kena puji pun aku kembang jugak. Tapi..aku jarang kena puji. Whatever...!! Bila lakonan dah start, lagi banyaklah kutukan demi kritikan serta kekurangan yang aku dengar. Berasap telinga aku. Aku buat bodoh je lah. Malas nak komen lebih. Tapi part yang aku suka..........everytime aku jumpa mereka-mereka ialah "Fara, makin tinggi lah. Kurus pulak." *kadang2 aku tanya jugak diri aku, kurus ke?* Itu je lah satu-satunya pujian yang aku dengar. Yang lain, hampeh..!!

Jadi, dengan ini aku decide sendiri. Aku pun ada hati dan perasaan. Sesuka hati je nak kritik orang. Yang jadi boneka ni lah yang kena kutuk. Yang pelakon terhebat tu asyik kena puji je. Pandai, cantik, rajin, pandai mengemas. Hape?? Ingat aku bodoh sangat ke tak pandai mengemas semua??

Disaat ini, aku dengan gagahnya dah sidai kain, masak breakfast sendiri (pakai duit sendiri), kemas rumah, mop rumah dan sebagainya. Yang kecewanya duduk rumah ni, adik aku takde nak sakat dia. Apa-apapun aku tak kesah lah. Diorang nak kutuk aku or what. Yang penting aku bukan PENDENDAM. Aku dah maafkan korang semua awal-awal lagi dah. Aku terima je korang punya kritikan tu. Terima kasih daun keladi.



Sekian sahaja luahan dari hati yang luluh kesedihan tinggal berseorangan dirumah. Salam.

30 July 2011

Kita Juga Punya Hak

Assalamualaikum wbt.

Masyarakat..masyarakat...!! Haish. Macam manalah kau boleh lulus ujian memandu. Aku pun pelik. Apa lah sikap orang Malaysia ni. Tolonglah matang sikit. Kau ingat jalan tu kau punya sorang ke??

Okay..emosi aku terganggu.

Mana tak nya, emosi aku pagi-pagi punyalah baik, aman, tenang. Bila aku start drive je. Rasa macam nak maki hamun je. Apalah kau tak boleh fikir ke? Mentang-mentang lah aku pakai pelekat kereta P terpampang kat kereta aku. Kau ingat kau boleh condem aku sesuka hati ke?

Haha. Bertenang dan mula cerita......

Okay..mula-mula baik punya tengah syok dengar lagu Bruno Mars - Grenade kat radio. Habis bergema lah kereta ni.. Tiba-tiba......ada satu kereta ni kat belakang aku bernombor plat WK* 3**1 sedap-sedap hon aku dari belakang. Memang di ketika itu aku gelak je tapi bila dia ke kanan dan slow kan kereta dia dan cakap 'B***..!!' Apakah? Ooohhh...Memang ketika itu cermin kereta aku bukak sebab aku selsema tak boleh kena aircond.

Dan.....aku pun dengan segera check speed aku. Normal je 80. Apahal kau?? Masyarakat.....

Okay tenang sikit. Bila sampai je destinasi aku pun call papa story morry lah. Apa lagi. Jalan punya jalan settle kan hal. Beli barang semua dan balik. Hampir 2 jam jugak kat tempat tu. Dan bila aku balik je. Dengan tersenyum-senyum aku pergi tempat parking kereta dan.............

Haish. Sape pulak yang parking baik punya kat belakang kereta aku ni. Block pulak. Macam mana aku nak keluar. Taik kambing gurun betul lah..!! Itu je yang terkeluar dari mulut manis ni. Dan.....30 minit jugak aku tunggu dan muncullah makhluk ni. Okay, perempuan. Seems macam dah pengalama bawak kereta dan aku check tade pulak simbol P terpampang.

Dan..........masuk kereta dan bla....WHAT?? Kau ingat aku suka ke tunggu dan tengok kau? Amboi...sesedap rasa je buat macam tu. Kau ingat aku ni hape?? Tau la simbol P tu jelas didepan mata kau. Kau ingat aku tade perasaan ke?

TAK ADE MANNER LANGSUNG...!!!!!

Itu je yang aku mampu cakap. Okay, emosi tak stabil sampai saat ini. Aku tannak la maki kau perempuan sebab kau perempuan. Tapi aku terpaksa maki kau dalam hati aku. Sebab kau tak ade manner. Tak belajar Sivik ke kat sekolah. Penat je cikgu kau berpeluh-peluh mengajar. Tapi.........hish. Kalau kau masuk matrik, kau tak belajar Kemahiran Dinamika ke kat matrik. Apa da..

Aku ingat bila aku nampak kau perempuan dengan tenang kau akan mintak maaf. Haish. Inilah MASYARAKAT yang otaknya dah TERSEKAT. Kalau kau cakap maaf pun aku accept lah..!!

Kalau lah bapak, atok, pakcik aku ade kat situ aku dah suruh diorang maki kau PEREMPUAN..!!

Sekian sahaja dari saya yang kesal dengan sikap masyarakat KINI... Salam.

28 July 2011

Takut Sikit Je...

Assalammualaikum wbt.

Okay. Mood tak berapa nak baik sangat. Sebab demam. Kena hujan semalam. Ouhhhh.. Gila pening lah. Pagi-pagi lagi aku dah kena pergi klinik. Sampai klinik, aku orang pertama lah yang sampai. Okay, macam hape ntah tunggu doktor tak sampai-sampai. Adeh. Kepala dah semakin berat. Tunggu punya tunggu sampai tertidur akhirnya doktor pun sampai.

Pastu masuklah...Jeng jeng jeng

Doktor : Sakit apa lagi fara? *sambil check denyutan nadi*
Fara : Demam, pening kepala.
Doktor : Kena hujan ke semalam?
Fara : Yup. Mana tau?
Doktor : Kan hujan lebat semalam. Hurm. Da berapa lama demam?
Fara : Semalam lah lepas kena hujan. *aik, tanya la pulak. Baru kena hujan semalam, demam semalam la*
Doktor : Selsema? Batuk?
Fara : Belum.
Doktor : Belum? Nak ke?
Fara : Tak nak lah..heee..
Doktor : Okay, saya kasi injection antibodi. Sikit je. *sambil panggil nurse*
Fara : (dalam hati) OMG..!! injection?? Aduh..matilah..




Bila dah ready je jarum tu. Doktor suruh baringlah kat katil, mujur lah doktor perempuan. Pastu, dia kebaskan tangan aku. Picit-picit sikit. Check jarum injection tu. Waktu dia check jarum tu, air mata aku dah berlinang ni. Dia pandang aku dan....

Doktor : Rilex lah...dah besarkan..??
Fara : Memang rilex pun. Cuma dah lama tak dapat injection, rasa cuak pulak. Lagipun, saya memang tak boleh tengok jarum injection tu. Macam allergic pulak. Dan2 saya rasa macam nak pengsan.

*doktor boleh gelakkan aku*

Awwww..........

Okay...tamat sudah sesi cucuk mencucuk. Aku duduk, lap air mata yang hampir jatuh ni. Huh..!! Lega. Rasa nak pengsan pun ada gak. Lepas tu, aku duduk la. Kebas betul tangan aku ni.

Lepas ambil ubat yang aku sendiri pun tak jamin aku makan ubat tu. Aku pun balik, makk..drive sendiri pulak. Kebas tak habis lagi ni. Ku gagahi juga. Dan....sampai rumah. Aku tidur balik. Haha.

Waktu aku taip blog ni pon, tangan aku kebas lagi. Hurm. AKU MEMANG TAKUT JARUM. Kalau A'an takut akuarium. Aku takut JARUM..!! Okay..
Sekian cerita menyayat hati saya. Salam.

*mungkin sebab tu jugak aku taknak jadi doktor*

27 July 2011

2nd Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt.


Tiada nasi untuk tengah hari. Hanya 6 ketul Chicken Mc Nugget di Mc Donald bersama Cik Diba.

26 July 2011

7 Rahsia

Assalammualaikum wbt.

Hari ini agak bosan sedikit. Sebab apa? Sebab aku bangun lambat (kantoi). So, satu kerja pun aku tak buat. Apa yang aku sempat buat ialah kemas almari buku. Bersepah..!! Maklumlah, orang kat rumah ni rajin sangat baca buku. Tu sebab bersepah. Serius..!! Tak tersusun langsung. Penat lah jugak. Sebab kerja ni aku selalu buat time weekend je. So, bila weekdays nak kemas almari buku memang lama. Nak lap buku, lap almari, kemas ikut label dia. Macam-macam.

Bila penat, rasa macam nak makan mekdi or kepsi. Argghhh..nak air 7UP.. Tolong..!! Sape nak belikan? Haha. Sambil mengemas tadi, ada gak duduk lepak tersandar sambil membaca Readers Digest. Ntah zaman bila punya ntah. Yang menarik, ada dikongsi 7 rahsia macam mana nak kasi blood glucose lebih stabil.

Baca punya baca. Ni yang dapat aku simpulkan.

1.Pilih glycaemic-index (carbohydrate) yang rendah.

Kencing manis kebanyakkannya bukan disebabkan makan nasi dan roti yang banyak. Tapi sekarang, if kita makan nasi dan roti banyak sangat boleh menyebabkan kita kena kencing manis. So, kurangkan makan nasi. *bukan makan lauk banyak, tapi balance kan*

2.Jadikan bijirin sebagai makanan rutin.


Untuk mengelakkan penyakit jantung dan kencing manis kita perlu ambil bijirin dalam makanan. Sebenarnya bijirin dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam badan kita.

3.Makan buah dan sayur setiap hari



Yang ni, no comment. Sebab, aku makan buah dan sayur setiap hari. Pada siapa yang tak makan sayur, kena makan buah lebih sikit lah.

4.Makan makanan yang berprotein setiap hari.

Makanan berprotein sudah semestinya ikan, telur. Makan protein setiap hari boleh kurangkan berat sebab protein tak banyak GI.

5.Favour good fats.

Yang ni aku tak tahu ape lemak yang berkhasiat. Search la. Hihi. Yang penting lemak ni boleh kurangkan kadar GI dalam badan kita.

6.Makan dengan kuantiti yang sedikit.

Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan. So, bila kenyang berhenti dan pastikan tempoh makan kita yang seterusnya ialah apabila kita terlalu lapar.

7.Tambahkan acid dalam makanan.

Acid bukan maksud cuka. Kita boleh minum air limau ataupun makan buah sunkist. Acid kan tu? Ia dapat membakar lemak. tapi jangan selalu lah. Kadang-kadang je. Asalkan ada penambahan tu.



Haha. Dah macam pakar pemakanan. Tapi mulai hari ni, aku nak ikut 7 step ni. Bukan sahaja dapat mengurangkan kadar nak kena kencing manis tapi mengelakkan terus penyakit kenciing manis ni.

Sekian. Salam.

*renung-renungkan sampai termenung*

25 July 2011

Ada Hikmahnya

Assalammualaikum wbt.

Sebelum dengar lagu ni, korang kena pause lagu kat blog aku nih. Mengacau betul. Sorry.

Emosi terganggu hari ini. Banyak benda yang berlaku tanpa aku pinta. Dan apa yang aku boleh buat ialah doa. Dan untuk pengetahuan , setiap kali kalau aku ada masalah aku mesti dengar lagu ni. Lagu yang banyak bagi semangat kat aku. Sedikit sebanyak aku boleh muhasabah diri aku.


*lagu dah siap2 translate*


Enjoy this song. Kalau ada masalah dengarlah lagu ni dulu. Jangan buat keputusan melulu.

Sekian. Salam.

*post kali ini pelik, aku rase lah*


Aku Benci Dia lah..!!

Assalammualaikum wbt.

Sebelum memulakan kata-kata ni aku nak mintak maaf kepada mana-mana pembaca yang terasa hati ataupun terasa dengan apa yang aku nak cakap ni. *siapa makan cili dia terasa pedasnya*

Masyarakat zaman sekarang ni kenapa mesti nak ada perasaan hasad dengki tu? Aku pelik lah. Aku sedang merasa benda ni sendiri dengan orang sekeliling aku. Aku tak tahu kenapa mesti kita nak benci seseorang tu. Hina sangatkah dia? Jijik sangat ke perangai dia?


Adalah orang ni, aku kenal rapatlah dengan dia. *tak boleh mention nama, aib orang* Rapat sangat lah dengan dia. Dia selalu duduk cerita pasal orang (aku tak join aku dengar je.) Bagi dia mungkin dia tu betullah. Tapi bila apa yang dia cerita tu dah sampai pada pengetahuan orang lain, dia tau pulak nak marah tak tentu pasal. Biasalah manusia ni, kalau tak tokok tambah cerita tak sah la pulak Macam masakan lah, nanti jadi tak sedap pulak.

Lepas tu, bila nama kau dah top gitu, kalah YB, kau tahu nak marah, emo, mengamuk tak tentu pasal. Padahal cuba kau fikir balik siapa yang mula cerita dulu. Lepas tu, kau tahu pulak nak benci orang sana, benci orang sini. Apalah jenis manusia kau ni. Kalau kau rasa apa yang kau cakap tu betul, ta payah lah nak mengamuk tak tentu pasal sampai jiran sebelah dengar. Biar je dengan orang yang cakap pasal kau tu. Tak guna nak dengki dengki ni, buang masa je. Buat hati makin hitam je.

Yang paling tak boleh bla nya, solat fardhu cukup. Solat sunat aku tak pernah nampak lagi lah. Tapi kau pun bawak mulut jugak, ape cerita derrr?? Yang aku pelik bin ajaibnya kau ni, suka betul emois tak tentu pasal. Macam ni lah, aku rasa tak payah lah kau nak emo tak tentu pasal. Bagi aku, kalau kau tak suka orang tu tak payah show off sangat. Cakap yang, "Aku benci kau lah..!!". Macam lah orang semua suka kat kau. Adehh..

Aku? Kalau kau nak tau, aku bukan pendendam. Aku, even aku tak suka kat orang tu pun aku tak payah nak show off. Aku tak suka kau? Memang..!! Aku tak suka perangai kau. Kalau boleh aku nak kau berubah. Tak guna kau solat semua cukup, tapi bawak cerita orang sana sini. Tanggungjawab orang bagi pada kau, kau tinggalkan. Apa tu? Okay fine..!! Aku dah melalut. Aku bukan nak kritik kau, cuma harap sangat kau berubah sebab aku sayang kau. TQ.

Haha. Pointnya kat sini, tak perlu nak jadi pendendam. Apa orang nak cakap pasal kita, kita terima. Mana tau benda tu betul ke? Kalau tak betul, ta payah nak emo tak tentu pasal semata-mata nak tegakkan benda tu. Diam je. Senyum je. Allah SWT tau segalanya. Let it go. Itu bahagian dia dengan Allah SWT, kita punya bahagian lain cerita. Dan lagi satu, jangan blame orang je. Semua orang salah, kau sorang je betul. Kalau macam tu, kau hidup lah sorang-sorang. Tak payah hidup dengan orang lain. Duduk hutan sorang2.

Ingat, setiap orang pun ada buat salah. Dan berhak diberi peluang kedua. Setiap kesalahan pasti ada yang betul dan kemaafannya. Okay, aku melalut lagi. Yang penting, senyum selalu. Penghapus duka ialah senyum..!! Maaf jika terover pulak ye. *situasi sebenarnya, aku chill*


Sekian. Salam. :)

*post kali ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang sudah meninggal dunia*

24 July 2011

Fakta Menarik

Assalammualaikum wbt.

Sedang bosan melayan internet yang cepat, pantas lagi laju ni. Tiba-tiba tertekan laman web sini.

Baca punya baca. Hati ada sikit gembira. Antara yang menarik perhatian aku ialah :
  1. Wanita lebih kerap senyum dari lelaki.
  2. Tiger Woods telah diperkenalkan dengan golf pada usia 9 bulan oleh bapanya.
  3. Kura-kura boleh bernafas menerusi bontotnya. *sumpah kelakar*
  4. Air liur manusia dikatakan sangat mujarab untuk mengubati luka dikulit atau terbakar.
  5. Mencium bau pisang atau epal hijau membantu mengurangkan berat badan.
  6. Seekor tikus boleh hidup lebih lama dari unta tanpa air.
  7. Sekiranya anda mendarabkan 526,315,789,473,684,210 dengan apa-apa nombor, anda akan mendapat hasil yang sama.
  8. Siput boleh tidur selama 3 tahun tanpa makan. *aku pun nak jadi siput lah*
  9. Gajah menghabiskan masa selama 23jam untuk makan.
  10. Wanita yang minum kopi lebih dari dua cawan dalam sehari mempunyai lebih peluang untuk mendapat osteoprosis.
  11. Tidak seperti haiwan berkaki empat yang lain, kangaroo tidak boleh jalan mengundur
  12. Hanya terdapat empat buah negara di dunia bermula dengan abjad D iaitu Denmark, Dominica, Djibouti, dan Republik Dominica.
  13. Badak air mampu berlari lebih pantas daripada manusia. *sape nak lawan dia?*
  14. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud ‘ya’ dan menggangguk bermaksud tidak.
  15. Leonardo Da Vinci tidak pernah mencipta apa yang dia reka. *huh?*

15 perkara yang menarik. Bagi aku lah. Bagi korang aku tak tahu.

Tersenyum bila baca balik. Tiba-tiba rasa nak emosi, emosi dan emosi bila mata mengantuk tapi otakku stress.
*aku selalu cuba tidur macam ni bila otak aku stress*

Sekian. Salam.

*Pesanan penaja : Jangan stress ye..!!

Alhamdulillah..!!

Assalammualaikum wbt.

Kurang mood untuk menaip. Emosi sedikit terganggu.

Aku baru perasan follower aku dah 3 angka. Haha. Baru dalam beberapa saat tadi perasan. Alhamdulillah..!!



Terima Kasih kepada :

1. Allah SWT yang mencurahkan idea yang bernas ni, otak yang boleh berfikir dan waras serta mata yang larat untuk menghadap skrin laptop.

2. Follower yang follow aku. Naikkan bilangannya tu kan. Tanpa anda siapalah saya. *skema*

3. Semac Blogging Community (SBC) dengan segala tunjuk ajar, nasihat, kutukan, sokongan untuk aku terus berblogging ni walaupun kadang2 semangat hilang. 5 orang penting. Thanks ya..!! :))
4. Papa dan mama, sebab bagi kakak guna laptop ini tanpa henti 24/7. And to papa, thanks sebab sanggup sambungkan bayaran bil broadband ni. Hehe. Maaf sebab tak bekerja. Tanam anggur tak berbuah.

5. Diri sendiri sebab sentiasa support diri sendiri. *haha..ayat orang gila*

Sekarang blog aku dah tua dah. Sudah berusia 1 tahun, 4 bulan, 4 minggu.


*haha.aku suka ada taecyeon dan junho*

Last, go acik ucuk.!! Sekian. Salam.

22 July 2011

Wangi lah..!!

Assalammualaikum wbt.

Hari ini jam 8 pagi bangun dengan muka mengantuk dan penat sebab malam tadi tidur lambat. Pastu, jumpa budak masam + busuk + comel + kerinting. (anak sepupu aku, Kak Ida). Hahaha.


Dalam pukul 9 lebih macam tu, ikut sepupu aku pergi bank kejap. Budak kerinting tu pun ikut jugak. Sibuk je. Comfirm aku kena jaga dia. Sampai kat bank, amek borang semua. Tiba-tiba aku teringat kat mama. Call mama dan mintak izin untuk settlekan hal bank hari ni. So, aku pun amek jugak borang SSPN dan boran bukak buku akaun Bank Islam. Tiba-tiba....

"Acik....udak...ucuk...!!!" bergema satu bank.

Adeh, malunya. Memang lately ni kerinting asyik cakap aku busuk je sebab ibu dia ajar. Selalunya, kalau aku geram ngan dia mesti aku panggil dia kerinting. Agaknya, dia dah bengang sangat, dia tibai aku balik.

"Kerinting..............shhhhh..ni bank la. Tak boleh bising.." *cover malu*

"Acik..acik upa andi ke? Ucuknya..." dia bisik.

Dengan pantasnya aku jawab,

"Dah la sayang. Wangi la..cuba cium acik.."

"Nannak..!! Ibu cakap acik ucuk..!!"

Haish. Bengang aku. Boleh pulak ajar anak dia cakap aku busuk. Melampau ni. Kena balas dendam ni.

"Wan kerinting, ibu lagi ucuk..ta gocok gigi.." *jahat*

Dia buat muka. Aku rasa nak picit je. "Ibu? Bu...bu ta ocok gigi eyy...?? Ucuk..Nannak kawan ibu..!!" bergema sekali lagi suara dia kat bank. Semua orang pandang + guard yang ada kat situ gelak je.

Haha. Aku pandang muka Kak Ida. Berubah. Terkejut kot. Cantekkkk.. Plan menjadi. Yeah..!! Tiba-tiba,

"Acik.....udak...ucuk.." kali ni suara dia slow and steady. Takde orang dengar.

Dekat sejam duduk kat bank tu. Settle semua, pastu balik la. Kali ni aku drive sebab budak kerinting nak susu. So, ibu kenalah layan anaknya. Haha. Lepas dia abes menyusu, Kak Ida letak dia kat belakang. Sembang punya sembang kat depan. Kerinting pun menyembang jugak. Dengan siapa? Dengan ni,


*aku punya, dia cilok*

Topik perbualan?

(Ni bahasa yang lebih jelas, aku translate)

"Ash (nama teddybear aku tu) nak tau? Acik kita busuk. Dia tak mandi. Ibu cakap dengan kite."

(konon Ash jawab)

"Yeke? Wangi je kite bau acik." *sukati aku je*

"Betul..!! Ibu cakap haritu. Busuk sangat. Cuba ash cium acik?"

(konon Ash jawab)

"Okay, nanti kite cium dia. Tapi kita yakin dia wangi." *sukati aku je*

"Ibu pulak tak gosok gigi, baru tadi acik cakap."

(konon Ash jawab)

"Itu betullah..!!" *sukati mak nenek aku je*

Panjang jugak la dia bersembang sebenarnya. Yang aku dapat simpulkan, dia dok ngumpat pasal aku busuk je. Geram tahap tapir lah.

Sampai destinasi, aku dukung dia. Dia jerit,

"Nannak dukung...acik ucuk..!!" mak aiiii...dah terlekat pulak 'benda alah' tu.

Balik tu sampai rumah, aku ajar dia.

"Adik, acik udak comel..!!" *dekat 9 10 kali aku ajar dia.*

Bila ayah dia balik je dia cakap,

"Ayah, acik udak ucuk...tapi dia comel..dia cakap."

Tang 'dia cakap' tu aku macam tak boleh terima sikit. Tapi at least aku memang comel. Haha. Loghat betul budak kerinting tu....haish..geram aku..!! Sampai saat ini aku masih lagi rasa nak picit dia. Geram...!!!! 

 Kisah budak kerinting ni aku suka sebab dia cakap aku comel. Haha.

Sekian. Salam.

21 July 2011

Moreh a.k.a Makan Lepas Terawih

Assalammualaikum wbt.

Hehehe. Bulan puasa dah nak menjelma. Apa yang menariknya bulan Ramadhan ini ialah sewaktu bersahur dan berbuka puasa. Jeng..jeng..jeng.. Bila lepas buka puasa je, mesti pergi terawih kan? Agenda lepas terawaih anda ape? Moreh? Makan lepas terawih a.k.a moreh memang seronok kan? Lagi-lagi bagi golongan kanak-kanak. Bagi golongan dewasa benda ni biasa, tapi aku dari kecik sampai besar aku rasa seronok. Hehehe.


Kelmarin Mior Chantek ade post pasal pakcik makcik marah kat masjid kan? Teringat pulak lah waktu dulu-dulu. waktu badan kecik lagi, umur setahun jagung. Aku suka ikut orang pergi masjid. Waktu dulu, dari umur 4 tahun lagi, puasa je aku mesti dihantar balik ke kampung. Kata mama, mereka hantar aku berpuasa sebulan di kampung untuk aku rasa suasana berpuasa di kampung.

Seingat aku waktu umur aku 6 tahun macam tu lah. Bersama sepupu aku, Fikri dengan Abang Im. Abang Im ni tua 2 tahun dari aku (8 tahun ketika itu). Konon macam besar sangat, tapi sama je dengan kitorang. Fikri pulak muda setahun dari aku (5 tahun ketika itu). Yang aku ingat lah. Waktu terawih je aku beria-ia sembahyang, ntah apa yang aku sebut ntah. Dan yang penting aku, sepupu aku 2 orang tu dan kawan aku 2 orang lagi (Ella ngan Taufiq). Diorang tu sebaya ngan Abg Im.

Sebelum masuk masjid, kitorang plan nak turun awal sikit daripada semua orang. Tau tak macam mane? Kitorang berpura-pura solat terawih yang akhir tu, tapi bila masuk rakaat kedua, kitorang batalkan dan standby kat depan meja moreh tu. Memang ambil bau dulu. Hahaha. Kelakar doe time tu. 3 hari berturut kitorang buat macam tu, last2 kantoi. Kantoi macam mana?

Macam ni, kantoi sebab aku. Haha. Aku bising sangat time tu. Tiba-tiba ade sorang pakcik ni dia nak ambil air sembahyang (terkentot agaknya) nampak kitorang dah standby depan meja. Haha. Ape lagi...memang kena la. Waktu tu aku ingat lagi, moreh tak dapat. Aku kena marah sebab hancurkan plan dan aku tak dapat main bunga api balik tu. Hahaha. Malam tu jugak moyang aku tau kitorang punya perangai, memang mengamuklah orang tua tu. Kata dia, duit raya potong siap2 sebab perangai kitorang. Adeh..!!

Sampai hari ni aku ingat lagi peristiwa tu, mana taknya. Waktu kena marah tu, diorang berempat tolak aku kat depan. Memang lah macam aku sorang yang buat dosa tu kan? Tapi aku memang makan paling banyak lah. Semua makanan aku rasa. Setiap hari mesti aku carik nasi lemak Makcik yang duduk sebelah masjid tu. Tapi Makcik tu sekarang dah meninggal.

Aku ada pengalaman buat kerja bangong tu sampai darjah 6. Selepas peristiwa tu, hanya aku ngan sepupu aku, Fikri je yang buat. Tapi zaman dah berubah. Lepas naik je form 3 aku tak dihantar balik kampung. Jadi aku tak dapat lah rasa nak buat perangai bengong tu lagi. Aku dah semakin baik. Pergi solat terawih kat masjid je, lepas tu aku terus balik.

Tapi aku ingat lagi waktu aku pergi masjid tahun 2008 (form 4 puasa kat rumah). Aku ternampak budak-budak berlari-lari beratur depan meja moreh. Haha. Teringat zaman jahiliah dulu. Ade Pakcik sorang ni bising dah.

"Hish budak-budak ni. Makan je laju dorang sampai kat meja tu."

Cepat aku menyampuk sebelum dia bebel lagi panjang,

"Biarlah pakcik, budak-budak. Saya dulu pun macam tu. Tapi sekarang jadi je orang berguna. Pakcik mesti macam tu jugak kan dulu-dulu? Hehe"

Terdiam pakcik tu. Aku pun bla dari masjid tu dan moreh kat rumah. Haha.

Kenangan terindah tu wey..!! Haha. Yang penting sekarang bila time moreh je memang aku rase nak pergi je melanguk depan meja tu macam dulu-dulu. Haha. Malu lah pulak. Ala....dunia budak-budak memang macam tu kan?? Korang macam mana?? Ke aku sorang je yang macam tu? Haha. Ape-ape je lah. Bagi aku tak salah budak-budak macam tu. Apa guna bawak makanan ke surau/masjid kalau bukan untuk dimakan. Sedekah kan? Bulan Ramadhan ni tak boleh berkira sangat. Sedekah lah pada yang memerlukan seperti saya. Hehe. Gurau.

*manis tak kurma ni agak-agak??*



*aku dah terlebih excited beli kurma 2 kotak*

Sekian sahaja cerita saya. Salam.

20 July 2011

Tanam Anggur ??

Assalammualaikum wbt.

Malam semalam semasa sedang asyik makan durian bersama keluarga, papaku yang terchenta ada bercerita tentang pengangguran yang terlampau sekarang. Melalui ceritanya sebagai penemuduga pekerjaan di tempat kerjanya, SIRIM BHD. *ala, tempat yang aku kena offer tu*

Papa tanya aku kenapa ramai penganggur sekarang?



Aku jawab,

"Sebab diorang memilih kerja sangat."

"Itulah jawapan standard, tak ade kelas. Orang yang cetek ilmu je yang jawab macam tu."

Terkedu aku. Cetek ilmu sangat ke aku ni?? Hish. Geram betul. *tapi, memang betul pun*

Ni antara sebab kenapa ramai penganggur kat Malaysia sekarang :)

1. Gaji yang ditawarkan  

Papa habaq kat aku, sekarang, gaji yang ditawarkan pada lepasa ijazah tak sesuai dengan ijazah yang mereka dapat. Cuba banyakkan contohnya Engineer, dengan taraf hidup yang meningkat sekarang gaji yang ditawarkan hanya RM2500. Cukup ke? Mesti tak kan? Maklumlah macam-macam nak beli sekarang. Rumah, kereta. Larat ke 3 tahun kerja nak naik bas, teksi? Kalau 2 3 bulan larat lah kot. Duit nak bagi kat parents lagi. Yang majikan pun tak fikir Engineer tu. Belajar penat-penat. Exam punya susah. Nak dapat kerja apatah lagi. Dibayar dengan amaun yang sebegitu? Tak patut.
*pendapat orang yang menemuduga, papa aku lah..!!*

2. Peluang pekerjaan sikit

Kat Malaysia ni kalau tak jadi doktor atau cikgu mesti banyak penganggur. Dah lah dengan memilih kerjanya. Kerja kilang tannak. Maksudnya disini, universiti sekarang banyak tawarkan course yang merepek sangat. Contohnya, course Teknologi Perubatan, Makmal Perubatan, Kejuruteraan Kimia Idustri, Perakaunan Antarabangsa, Akuakultur, Kejuruteraan Metallurgy. Apa semua tu? Cuba fikir sejenak...corse semua tu memang nampak menarik. Tapi, peluang pekerjaan di Malaysia untuk course tersebut tiada. Melainkan buka bussiness sendiri. Kerajaan Malaysia ni sekarang utamakan pelajar dari course Perubatan, Perakaunan, Pendidikan, Kejuruteraan Awam. Macam mana bagi pelajar yang ambil course yang kurang popular tu? Mereka nak kerja apa? Kilang? Last2 banyak yang menganggur.

3. Pengalaman Bekerja

Papa cakap, pengalaman bekerja satu hal. Biasanya jika pergi ke mana-mana interview mesti tanya pengalaman bekerja. Paling koman pon sekarang nak 3 tahun. Mana nak cari pengalaman tu? Mereka ni lepasan ijazah. Kerja itu bukan sekadar kerja, nak timba pengalaman la jugak. Haish. Apalah..!! Dah kata mereka belajar, mana ada masa nak kerja semua ni. Mereka harus focus di universiti. Adeh. Dan apabila tengok pengalamn bekerja tu lama sangat, ramai yang decide nak sambung Master, PhD dan sebagainyalah. Macam pakcik aku, apply sana-sini tak dapat. Last2 decide sambung master, habis Master terus dapat kerja. Hurm.


Memandangkan sekarang terlalu ramai lepasan ijazah yang pandai dan bersaing mendapat kerja. Apa yang aku boleh simpulkan daripada ceramah panjang papa ni ialah semua pun salah. Maksud aku, lepasan ijazah pun salah, majikan pun salah. Means, lepasan ijazah tu pun satu janganlah memilih kerja sangat, untung ada kerja. Bak kata cousin aku, apa ada, rembat je!! Jangan berkira, nanti semua melepas. Apa salahnya jika kerja dengan basic yang rendah. Struggle sikit lepas tu gaji naik lah.

Untuk majikan pulak, janganlah samakan gaji engineer dengan technician. Technician sekarang pon gaji dah RM2500. Kalau engineer mesti lah 3-4K. Lagi satu, pengalaman bekerja tu, tetapkan 3 tahun? Pelajar ni tiada masa nak kerja sampai 3 tahun semua tu. Paling koman pun tulis la. Ada pengalaman bekerja. Tulis tanpa duration. Hurm. Bukankah lebih bagus. Hehehe.

Sekian sahaja ulasan yang sikit tak puas hati dari yang cetek ilmu ni. Salam.

*semua orang pun ada pendapat masing-masing*
*masih dalam mood happy sebab APEK..!!*

1st Wordless Wednesday




Syazwan Zulkifly...!!!

18 July 2011

Syazwan Zulkifly Hensem !!

Assalammualaikum wbt.

Hari ini hari isnin. Hari ini jam 9 malam ada cerita Juvana di TV3. Tapi apa yang lebih menyeronokan ialah.....aku dapat live chat ngan Adam Shah (Ayam) dan Syazwan Zulkifly (Apek). Ala..yang dalam cerita Juvana tu. Seronok tak terhingga.


Macam ni, mula-mula aku ada baca blog sorang ni. Lepas tu, dia kata sape nak live chat dengan Apek dan Ayam klik sini. Aku pun dengan pantasnya klik la. Bak kata Mior Chantek, maklumat boleh didapati oleh rakan-rakan blogger. So, aku pun klik la. Jeng..jeng..jeng..dia tulis,

"Apek dan Ayam akan berada di studio pada pukul 8 malam"

"Daim dan Botak akan berada di studio pada pukul 10 malam"



Dan dengan pantasnya, aku pun sarungkan stoking aku. Sejuk, hujan. Dan duduk di hadapan laptop ni tunggu mereka. Kebetulan mama ngan papa pergi pasar malam. Aku pun malas nak ikut. Hehe. Dan mereka pon masuk studio. Mak aiiii...hensem sungguh...!!

Aku pun start la chat dengan diorang. Diorang cakap, line tak berapa okay. So, diorang akan baca chat dan respon. Aku pun ape lagi, menulis lah. Mula-mula aku tulis ni,

"Apek hensem lah. Ayam pon."

Lepas tu, aku tulis ayat ni dengan 14 kali kot. Sampai appear kat wall facebook aku. Kalau korang perasan lah. Hehe.

"SEBUTLAH NAMA SAYA. FREE JE. HEHE"

Haha. Dan memang rezeki lah. REZEKI tau?? Apek perasan. Ape tak nya, dah aku tulis 14 kali. Haha. Dia pon cakap lah kat live webcame tu,

"Hai Fara Fazira..!! Fara Fazira..!!" Sambil lambai-lambai.

Second, aku tulis lagi..kali ni aku post 6-7 kali je. Lepas tu, Ayam pulak perasan. Dia cakap kat live webcame tu,

"Hai Fara Fazira..!! We love u..!!" Siap kiss..

Mak aii.. Respon aku?? Jantung aku berdebar. Haha. Almaklumlah, artis. Haha. Hensem pulak. Sebut nama aku pulak kan? Kuat berangan betul lah cik katak yang comel ni. Haha. Malu laaaa... Awwwww...



Third, aku sent lagi...lepas tu Apek cakap,

"Eh, Fara Fazira lagi..banyak betul ni, berapa kali nak sent lah. Hai Fara Fazira..!!"

Tergelak aku dengar. Comel nye. Lepas tu aku sent la, "Apa nama penuh Ayam ngan Apek?"

Dia cakap, "Fara Fazira lagi? Apek, Syazwan Zulkifly dan Ayam, Adam Shah."

Haha. Aku gelak je. Adik aku tengok dah pelik. Cousin aku yang on call buat muka pelik. Dia cakap aku gila. Haha. Memang. Lepas tu, tepat jam 9 malam. Apek dan Ayam pun bla. Tengok Juvana. Aku pun. Hehe.



Bagi aku, ni pengalaman paling best sebab mereka sebut nama aku 4 kali. Haha. Dan aku terus meminati Syazwan Zulikifly a.k.a. Apek. Wallawehhh..hensem tuh..perut buncit..Hehe..Seronok..Tidur lena aku malam ni. Yang lain jangan jeles ye..heheh..Kalau A'an minat si Zahiril Adzim tu, aku minat lah Syazwan Zulkifly. Hehe. Dia berlakon dalam cerita Wasiat pulak. Nak follow. Tak sabarnya.

Percaya tak?? Ala....percaya lah.!! TQ..Hehe

Sekian sahaja luahan hati gembira saya. Salam.

*hari ini aku berbangga mempunyai nama Fara Fazira*

Hands Up !!

[Chansung & Junho]Hullyeo peojineun umage matchweo
Everyone put your hands up and get your drinks up
On sesangi hamkke michyeo
Everyone put your hands up and get your drinks up

Now
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put

[Junsu]Bollyumeul nopyeo seupikkeo teojidorok
Geurigo modu hamkke michyeo jeongshin ppajidorok
Jeongshin ppajidorok, jeongshin ppajidorok
On momeul heundeureo bwa bwa
Amu saenggak an nadorok

[Taecyeon]Oneul modu hamkke bam sae
Nae mare dongeui haneun saram manse
Oneul kkeutkkaji gyesok dallyeogase
Irya! Irya! You know what I’m sayin’
Igeon gwireul deudneun piro hwe bokje yeongyangje
Patireul teoteurineun gipokje
Bam sae heundeullineun bulbiche
Ttak eoulliji nae mal matje

[Chansung & Junho]Hullyeo peojineun umage matchweo
Everyone put your hands up and get your drinks up
On sesangi hamkke michyeo
Everyone put your hands up and get your drinks up

Now
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put

[Nichkhun]Here we go, Here we go gyesok dallijago
Ije gyeou yeoldu shi ajik hae tteullyeomyeon meoreottago
Hae tteullyeomyeon meoreottago, hae tteullyeomyeon meoreottago
Geureoni han jan deo mashigo
Dashi shijakhajago

[Taecyeon]Haega tteugi jeone jeoltae
Eumagi kkeunhgineun iri eopge
DJ oneul bameul butakhae
“Oppa mideodo dweji OK?”
Yes Sir
Naneun meonjeo deureo galke
Ireon mari naoneun iri eopge
Sul han janeul dagachi deurikkilke
One shot dagachi ja galke

[Chansung & Junho]Hullyeo peojineun umage matchweo
Everyone put your hands up and get your drinks up
On sesangi hamkke michyeo
Everyone put your hands up and get your drinks up
Now
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put

[Wooyoung]Don’t stop oneul bameul
Tteooreuneun modeun saenggageun OH
Biweo beorigoneun
Dagachi jeulgyeo bwa OOH~

Now
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put
Put your Hands Up, Put your Hands Up, put, put, put, put, put

Put your Hands Up!




Semoga terhibur..!! 2PM..!! Love them..!!

17 July 2011

Panas !!

Assalammualaikum wbt.

Hari ini post bukan lagi berkenaan dengan U ataupun kerjaya ataupun apa-apa. Ini post hanya untuk meluahkan perasaan sahaja.

Bukan apa. Sekarang ini cuaca tidak menentu. Dengan status penanam anggur ini, kadangkala ada juga sakit peningnya. Duduk di rumah umpana katak. Mama aku panggil aku katak. Mama cakap katak comel. Means? Gemuk la. Hey..!! Aku bukan gemuk tapi comel. Ingat. Comel. Serius.

Setiap bulan mesti aku demam. Antibody aku tak kuat. Mungkin lah. Minum susu ibu ta cukup masa memang lah. Hehe. Btw, bukan sebab antibody atau apa pun. Ini sebab cuaca. Korang perasan tak cuaca sekarang tak menentu. Kejap panas, panas la gila. Na mampus aku carik kipas. Kalau hujan, aku lah orang pertama dalam rumah yang pakai stokin. Agak kelakar aku rasa. Macam orang berpantang.

Okay, its about our earth. Dan semakin mencair. Macam ni,


Tengok aiskrim semua nak makan, lagi-lagi ketika di waktu panas. Sedapnya. Aiskrim mekdi pon sedap kan A'an. Hehe.


Ha..!! Yang ini apa pulak? Ni bukan kucing ye. Serius. Bukan kucing. Ini polar bear. Kesian aku tengok. Nak aku bawak dia balik Malaysia. Letak dalam peti ais aku. Muat tak? Hehehe.

Apa yang penting sekarang, kerjasama!! Ye kerjasama dalam membendung macam-macam punca gloal warming ini. Bukan nak cure tapi nak prevent. Macam mana. Kita bukan halang pembangunan tapi kita kurangkan pembangunan. Bakar sampah jangan over-over. Bukan bakar dalam rumah tapi bakar yang perlu je. Yang tak perlu, kita kitar semula.


Yang masih boleh guna, kita guna lah dengan baik. Ikut la tong ye anak-anak. Ini pesanan penaja.

Dan sampai bila nak panas macam ni? Panas woo. Padahal duduk banting je kot. Panas jugak. Rumah aku bukan sebelah pantai. Rumah aku bahagian kampung lagi. Kalau aku kat banting rasa panas macam manalah yang duduk KL tu? Haish. Tawakal je lah.

Yang penting kita prevent global warming. Cakap sahaja tak guna. Kenalah buat. Aku dah mula mengitar semula. Sebab aku dah senang nak carik tong kitar semula. Dekat taman perumahan aku dah ade. Hehe. Dapatlah beramal sikit. Heheh.

Okay. Sekian. Salam. *kembali mencari kipas*

Kurang Jelas Lagi

Assalammualaikum wbt.

Mungkin terasa pelik sebab update post malam-malam macam ni. Apa yang ingin disampaikan hanya, aku sudah mula menarik nafas lega apabila research demi research demi research aku buat. Dan akhirnya aku dapat jawapannya.

Sekarang ini yang berada dalam benak fikiran ialah future. FUTURE? Means, aku nak kerja apa bila aku graduate nanti. Memang lah offer dah aku terima. Tapi macam biasalah. Spare kena ada.

Macam-macam research dah buat. Minat pada MANUFACTURING ENGINEERING dah mula tertanam sedikit demi sedikit. Bila aku fikir nak fight untuk tukar course. Memang perit nak mula course baru da tambah satu semester lagi. Aku tannak. Aku move on aje.

Ni yang aku research. Prospect pekerjaan untuk manufacture banyak. Cuma Prof tu cakap, orang Malaysia tak buka mata besar-besar. Itu sebab tak nampak. Orang Malaysia nampak Doktor, Engineer, Arkitek, Peguam. Yang macam ni tak nampak. Haish.

Manufacturing Engineering boleh merangkumi : Sini..!!
  1. Aerospace / Aviation
  2. Electronic Manufacture
  3. Food & Package Food
  4. IT / Computer Software & Hardware
  5. Machinery / Equipment Mfg.
  6. Oil / Gas / Pertroleum
  7. Semiconductor Manufacture
  8. Telecom
  9. Consumer Goods
  10. Construction
Lepas itu, aku pun search la jobs pulak. Tekan sini. Aku baca-baca banyak Manufacturing Engineering ni kerja kat oversea. Huh!! Over The Sea beb. Jerman, UK, New Zealand, Michigan, California. Wow..!! Kebanyakannya nak pakai pekerja sekarang. Siap suruh aku masukkan email dan hantar resume. Haha. Ape lagi aku tergelak 10 saat la. Aku baru mula belajar la.

Then, yang menarik minat aku ialah mereka-mereka semua nak pakai orang Asia. Wow..!! Hebatnya orang Asia. Bila aku tanya ayah aku, dia cakap orang Asia rajin-rajin. Ohhh...baru aku tahu. Patut lah aku rajin sangat. Rupanya aku orang Asia. Hehehe.

Berbalik pada tawaran Sirim Bhd untuk masuk bekerja dan practicle disana akan dipertimbang sehingga abes belajar. Mana tahu ade rezeki lagi senang. Aku pun tak sanggup nak tinggal parents aku kat Malaysia.


Apa-apa pun. Usaha dulu baru cerita kerja okay? Doakan saya ye. Insyaallah. Peluang dah ada. Tinggal nak grab je. Hehe.

Sekian. Salam.

16 July 2011

Speechless :))

Assalammualaikum wbt.

Bila kawan-kawan semua cerita pasal tawaran ke UPU, aku rasa tak seronok. Ntah kenapa. Aku sendiri pun tak tahu. Tapi sehingga saat ini aku amat bersyukur walaupun ada sedikit kesedihan yang aku rasakan. Alhamdulillah dan terima kasih kepada kawan-kawan yang bagi semangat dan support ketika aku down Jumaat semalam.

Sekarang aku dah okay. Apa pun course aku dah tak kisah. Yang penting aku dapat sambung belajar.

Dan yang paling gembira dan menyalut kesedihan yang terpalit ialah dapat masuk universiti dengan roommate tersayang semasa di matrik. Cuma tak tahu lagi kampus mana.



Universiti Malaysia Pahang, Kampus Pekan - Manufacturing Engineering.

Apa tuh? Aku pun tak tahu. Maklumlah mangsa lelongan. Haha. Selepas je aku dapat tawaran itu aku terus search dan search dan search pasal course dan peluang pekerjaan akan datang. Risau jugak. Belajar je tapi kerja ntah ke mana.

Dan alhamdulillah tadi aku adecuri-curi dengar perbualan antara mama, papa dan bos besar papa.


Mama : Pa, macam mana kakak tu? Risau jugak dengan kos dia. Apa yang dia akan kerja nanti?

Papa : Ada kerja. Insyaallah. Amir kawan office tu ambil sama kos ngan dia jugak dulu. Sekarang berjaya je. *muka tarik nafas lega*

Mama : Tapi dia perempuan. Okay ke? *okay, aku memang perempuan*

Papa : Kejap, papa call Haji. *Haji itu bos papa, Haji Hamdan*

Papa pun call boss kesayangan departmentnya itu. Loudspeaker beb!!

Boss : Oh. Manufacturing? Okay la tu Man. Amir tu manufacture kan?

Papa : Ye haji. Tapi nanti practicle masuk SIRIM boleh?

Boss : Eh, bukan setakat practicle. Anak kau terus kerja SIRIM je. Aku kan ada. Insyaallah aku akan rekemen kan. Kau dulu kan tolong anak aku. (Kak Rina - Mech Eng kerja SIRIM under ayah aku.) Demi kau Man. *muka bangga aku dah terserlah*

Mama : Alhamdulillah.

Papa : Terima kasih haji. Terima kasih banyak-banyak.

Boss : Okay Man. Nanti hari Isnin kita cerita lebih ye? Assalammualaikum.

Perbualan itu tamat macam tu je.

Aku menarik nafas lega sedalam-dalamnya. Alhamdulillah...!! Allah bantu aku. Tiba-tiba mama datang, kakak, papa dah aja job untuk kau. *aku dengar tadi.* Belajar bersungguh kat sana. Jangan main-main lagi. Pointer kena gempak tau..!! 3.5 above. Ingat..!!

Haha. Alhamdulillah. AKU KINI BAKAL PEKERJA PAPA AKU SENDIRI. Kelakar jugak bila fikir. Cuma sekarang aku akan fight untuk tukar course dulu. Kalau tak ade rezeki, aku terima.

Kawan-kawan doakan aku ye. Thanks. Okay, cerita tamat. Kesedihan masih ada cuma sentiasa disalut dengan semangat, sabar dan kegembiraan.

Sekian. Salam.

14 July 2011

Tawakal Lebih Baik :)

Assalammualaikum wbt.

Speechless gilerr hari ni. Good Luck untuk yang akan mengambil keputuan UPU esok. Harap-harap dapat apa yang dikehendaki. Insyaallah. :)



Pesanan Penaja
*comfirm line busy esok dan jangan tanya aku dapat mana..!! TQ :P

Sekian. Salam.

13 July 2011

Jangan Buat Semasa Memandu..!!

Jangan nak berani buat perkara-perkara ini ye. Jadilah pemandu yang berhemah. Ingatlah orang yang tersayang. Di sini terdapat 23 perkara yang anda tidak dibenarkan buat semasa anda memandu :

1. Tidur dengan nyenyak.

2. Membebel tak sudah-sudah.
3. Menyumpah-nyumpah trafik light dan polis trafik.
4. Menghidupkan lampu isyarat tak tentu hala.
5. Membunyikan hon sesuka hati.
6. Menelefon kekasih masing-masing sampai terlentuk-lentuk.
7. Buka cermin tingkap dan meludah sesuka hati.
8. Menunjukkan penumbuk kepada pemandu lain.
9. Melanggar tiang lampu isyarat.
10. Masuk ke lorong bertentangan.
11. Menjerit-jerit tak tentu hala.
12. Menukar seluar.
13. Mandi sambil berkemban.
14. Menggosok gigi dengan air enjin.
15. Meminjam telefon bimbit pemandu lain.
16. Mengurat pemandu lain dan pejalan kaki.
17. Makan sirih.
18. Memesan teh tarik di gerai tepi jalan.
19. Duduk di tempat duduk penumpang.
20. Menari-nari terutama bila dengar lagu Hindustan.
21. Mengorek-ngorek lubang hidung dengan tombol gear.
22. Membaiki komputer yang rosak hardisknya.
23. Menelefon boss anda dan menyatakan anda menyampah dengannya

Semoga terhibur ye. Bergurau di waktu petang memang seronok. :P
Sekian. Salam.

11 July 2011

Malas dan No Mood

Assalammualaikum wbt.

Hari ini aku pelik kenapa mood hilang secara tiba-tiba. Cik Malas dah masuk dalam diri dan menghasut otak aku yang superb ni. Huhu. Aku bukan malas macam ni


Cuma aku malas macam ni je


Kepada kawan-kawan di SBC (SeMaC Blogging Ceommunity) yang menyokong aku, terima kasih daun keladi aku ucapkan. Hairil Ridzwan Harmain, Muaz Syamil Azizan, Kak Mah, Aien Ishak, A'an Raihan dan ramai lah. Teruskan usaha mengupdate blog anda ye. Mungkin blog aku akan blackout buat seketika. Sorry dan terima kasih. Semoga Cik Malas yang disayangi akan balik kampung dan tak datang rumah aku lagi.


*sorry, blog aku blackout*
Sekian. Salam.

Beralih arah

Assalammualaikum wbt.

Hari ini COFFEE PRINCE tamat. Sweetnya..!! Tiba-tiba rasa nak jadi barista. Pembuat kopi terhandal. Dan mini cooper tu...aku punya..!!!



Choi Han Kyul dan Go Eun Chan, saya amat mengagumi anda...!!



Dan kini saya akan beralih arah ye. Personal Taste..!! Lee MinHo hero saya..!! Tunggu ye oppa..!!



Oppa Lee Min Ho. Tunggu saya ye...!!



Sekian. Salam.

10 July 2011

Bila Cinta Tak Kesampaian

Assalammualaikum wbt.

Post kali ini lain dari yang lain. Dah lama tak story morry macam ni kan? Korang pernah berchenta? Cinta? Sebagai seorang manusia, mesti perasaan suka itu. Bergantung pada cara korang express kan cinta tu. Cinta tu mesti couple ke? Hahaha. Bagi aku, kalau aku suka kat seseorang tu, aku tak pernah mengharap aku dapat couple dengan orang tu sebab aku ni hati kering sikit. Suka sekejap je. Haha. Jahatnya. Tapi itulah aku, mungkin bila Allah bukakan pintu hati aku, barulah aku terima cinta yang kekal sehingga ke alam perkahwinan. Wahh. Ayat..!!

Tapi, normallah bila korang bercinta tersangkut tengah jalan. Normal? Ye. Normal. Makcik aku cakap normal. Mungkin tak ade rezeki korang nak sehidup semati dengan orang yang korang suka tu. Kawan aku cerita dulu, waktu dia bercouple dengan pasangan dia macam inilah gayanya,

-korang sanggup telefon pasangan korang kalau korang rindu-
-korang message dia hampir setiap masa-
-gambar dia mesti jadi wallpaper korang-
-puji? jangan cakap la. melambung. sampai naik blushing dia dengar-
-semua pasal dia korang tau-
-bila birthday dia, korang jadi orang pertama wish-

tapi......bila dah macam ni,
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Mulalah frust menonggeng sana sini. Sedih, nangis. Ntah ape lagi ntah orang bercinta buat. Bagi yang tak putus asa menampal balik hati tu, maafkan lah pasangan korang. Tapi bagi yang dah jadi macam ni....



Tiada lagi maaf bagimu...itu ayat yang biasa korang dengar. Haha. Aku ta berapa nak faham sangat memandangkan aku bukan pakar cinta dan jarang menghadapi masalah peribadi sebegitu. Mungkin?? Haha. The End. Ulasan aku, aku tak tahu nak cakap apa. Cinta tak kesampaian, pendapat aku. Cinta? Tak perlu sangat kot. Berkawanlah seselesanya sehingga jodoh yang real sampai. Bercinta lah dengan suami/isteri korang tu. Peluklah, ciumlah, sayanglah.

Sekian. Salam.

09 July 2011

Perkongsian #2

Assalammualaikum wbt.

Cerita disambung. Ini bukan sekadar cerita tetapi perkongsian spiritual untuk sahabat semua. Semoga terhibur.

Johan dilahirkan cacat tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun kecatatatan anggota lahir tersebut tidak menghalangnya daripada berusaha sehinggalah berjaya menyandang jawatan tinggi di sebuah bank. Dia sangat sensitif jika kecacatan tersebut disebut atau jika merasa kecatatan tersebut dipersoalkan.

Suatu masa bank tempat Johan bekerja memerlukan kerani baru dan dia ditugaskan untuk mengendalikan sesi temu duga. Tiga calon telah disenarai pendek bersedia untuk ditemu duga oleh Johan.


Calon pertama seorang lelaki yang mempunyai penampilan baik, Di akhir temu duga, Johan bertanya :

"Awak nampak tidak sesuatu yang ganjil pada saya?"

Atas perinsip memegang kejujuran, calon tersebut menjawab :

"Ya. Minta maaf kalau saya kata tuan tidak ada telinga, macam ayam!"

Johan merasa terhina dengan jawapan itu dan mengusirnya keluar dari pejabat.

Calon kedua ialah seorang perempuan yang berpengalaman bekerja di bank selama 5 tahun. Dia juga ditanya soalan yang sama di akhir sesi temu duga.

"Awak nampak tidak sesuatu yang ganjil pada saya?"

Jawapan calon perempuan ini lebih 'berlapik' daripada calon pertama. Tetap mengaku nampak kecacatan Johan tetapi ada unsur pujian.

"Ya...saya hairan bagaimana tuan boleh mendengar dengan baik, sedangkan tuan duduk jauh daripada saya."

Jawapan daripada calon perempuan itu membuatkan Johan berang lalu menghalaunya keluar.

Calon terakhir masih muda dan mempunyai pengalaman bekerja hampir 8 tahun di bank. Selain bijak dia juga tampan dan berjaya ala-ala Aaron Aziz gitu. Seperti calon terdahulu Johan bertanya soalan yang serupa.

"Awak nampak tidak sesuatu yang ganjil pada saya?"

"Ya. Tuan pakai contact lens," Jawab pemuda itu.

Johan terkejut melihat betapa telitinya calon ini sehingga nampak kanta lekapnya yang dipakainya walaupun jarak antara mereka agak jauh. Johan sangat gembira dengan jawapan pemuda itu kerana dia tidang langsung menyebut mengenai telinganya yang cacat. Calon terbaik yang layak menjawat jawatan yang sangat perlukan ketelitian.

"Macam mana awak tau?" tanya Johan lagi.

Rupanya pemuda ini lebih 'parah' daripada dua calon terdahulu. Dia menahan gelak melihat kecacatan Johan. Melihat Johan gembira dipuji, pemuda itu tidak dapat menahan geli hatinya lalu ketawa besar hingga jatuh terguling-guling sambil berkata :

"Dah tentu tuan tidak boleh pakai cermin mata sebab tuan tidak ada cuping telinga. Nak sangkut kat mana!"

THE END...

Hina sangatkah kecacatan tanpa telinga sehingga Johan begitu sensitif, sedangkah Allah SWT masih memberi dia kemampuan mendengar walaupun tidak sejelas pendengaran orang lain. Renungkan. Sewaktu saya mendengar kisah ini daripada orang yang rapat dengan saya, saya hanya mampu tergelak. Tetapi tanpa sedar, nikmat yang ada sekarang tidak sempurna lagi digunakan dengan baik.



Perkongsian ini hanyalah perkongsian yang bagi saya hanya sedikit sahaja. Insyaallah, banyak lagi cerita menarik dan berpengajaran saya akan cuba korek dari orang yang saya rapat tersebut dan akan saya ceritakan pada post yang lain.

Terima kasih kerana sudi membaca dengan penuh sabar. Jika anda mendapat pengajaran dari penceritaan ini, sebarkanlah pada sahabat yang tidak mengetahui. Insyaallah. Sekian. Salam.

08 July 2011

Perkongsian #1

Assalammualaikum wbt.

Pada perkongsian yang pertama ini saya ingin menceritakan satu cerita yang saya rasa menarik tapi tak tahu lah pendapat anda kan? Okay, enjoy it..!!




Pada zaman dulu ada seorang lelaki yang bernama Yan Hui lalu di sebuah kedai menjual kain dan ternampak orang ramai berkumpul. Dia mendekati kumpulan manusia di situ dan mendapati seorang pelanggan sedang bertekak dengan seorang penjual kain.

Pembeli bertekak "3 x 8 jumlahnya 23 ! Kenapa awak cakap 24 ?"

Yan Hui cuba mendamaikan dan membetulkan keadaan, mendekati pembeli kain dan berkata,

"Saudara, 3 x 8 memang jumlahnya 24, semua orang tahu. Tak payahlah bergaduh lagi."

Pembeli kain yang sedang marah menunding jari ke muka Yan Hui dan berkata "Siapa yang minta pendapat engkau? Kalau nak minta pendapat minta kepada Conficius. Benar atau salah biar Conficius yang tentukan."

Yan Hui bersetuju membawa hal ini dan diadili oleh Conficius memandangkan beliau arif tentang matematik.

"Baiklah, jika Conficius kata awak salah, macam mana?" tanya Yan Hui.

"Baiklah, kalau Conficius kata saya salah, pancung kepala saya. Kalau awak salah macam mana pula?"
Pelanggan sanggup mengambil risiko dengan penuh yakin atas rasa kemarahan.

"Kalau saya salah, saya letak jawatan dan awak ambil alih jawatan saya."

Keduannya sepakat atas pertaruhan tersebut, lalu sama-sama berjumpa Conficius. Conficius mendengar dengan teliti pergaduhan mereka berdua. Alangkah terkejutnya Yan Hui apabila Conficius mentertawakan mereka dan berkata,

"Betullah 3 x 8 ialah 23. Yan Hui, kamu kalah! Berikan jawatan kamu kepada lelaki ini."

Sebagai yang menghormati, Yan Hui tidak mahu berdebat dengan Conficius. Dengan akur dia menanggalkan topi yang dipakainya lambang jawatannya lalu diserahkan kepada lelaki tersebut, namun dia tetap tidak berpuas hati. Pelanggan kain itu menerima jawatannya dan berlalu.

Kerana hatinya terluka, Yan Hui mengambil keputusan untuk cuti atas alasan masalah keluarga. Conficius adalah gurunya dan beliau faham akan masalah anak muridnya. Dia berpesan supaya Yan Hui segera kembali apabila urusan selesai. Sebelum Yan Hui pergi, Conficius berpesan kepada Yan Hui,

"Kalau hujan lebat, janganlah berteduh di bawah pokok. Dan apa pun yang berlaku nanti jangalah sampai kamu membunuh."

Dalam perjalanan angin kencang berserta guruh dan kilat diikuti hujan yang sangat lebat. Yan Hui mencari tempat berlindung, nampak sebatang pokok tiba-tiba dia teringat pesan gurunya supaya tidang berlindung. Dia pun pulang meninggalkan pokok itu, tidak lama kemudian, pokok itu tumbang dipanah petir. Betullah pesan guru, desis hati Yan Hui.

Dia sampai dirumah dengan keadaan basah kuyup. Tiba-tiba dia ternampak macam ada seseorang yang pelik berbaring si sebelah isterinya. Dengan marah dia menghunus pedangnya dan teringat pada pesanan gurunya supaya jangan membunuh. Dia dengan tenang membuka selimut yang menutup mereka berdua dan rupanya ialah adik iparnya yang datang bertamu.

Keesokkan harinya, Yan Hui berjumpa dengan Conficius dan bercerita.

"Saya tahu kamu mengambil cuti bukan kerana urusan keluarga tetapi hendak berhenti daripada belajar denganku."

"Panasnya cuaca semalam, itu petanda hujan petir akan berlaku. Pokok dipanah petir adalah perkara biasa. Sebab itu aku mengingatkan kau mengenai perkara itu. Semalam kamu pergi dengan perasaan marah yang terpendam di dalam hati dan kamu membawa pedang. Maka aku ingatkan kamu supaya kemarahan di hatimu itu tidak akan membuatmu melakukan sesuatu yang kamu akan sesali."

"Cuba fikir dengan mendalam. Semalam aku mengiakan 3 x 8 = 23 dan kamu kalah lalu kehilangan jawatanmu, Tetapi jika aku katakan 3 x 8 = 24 benar, pelanggan kain itu kalah dan satu nyawa manusia melayang. Mana lebih berharga dan bernilai, jawatanmu atau nyawa seorang manusia?"

Yan Hui tertunduk. Belajar ilmu dan menjadi bijaksana dalam mengamalkannya adalah dua perkara yang berbeza. Hati kecilnya mula sedar dan akur bahawa banyak lagi yang perlu dipelajarinya dan difahami mengenai hakikat kehidupan. Ada 'kebenaran' yang lebih tinggi daripada sekadar logik matematik.

Tidak berbaloi kebenaran terhadap tahap logik matematik memadamkan kebenaran pada tahap jiwa kemanusiaan. Wajarkah setakat mempertahankan 3 x 8 = 24 menghapuskan kebenaran mengenai kasih sayang, keharmonian dan kedamaian.

Nantikan cerita yang lebih menarik lagi dan membawa pengajaran. Insyaallah. Sekian. Salam

07 July 2011

Life is Business

Assalammualaikum wbt.

"Wahai orang-orang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan perniagaan yang menyelamatkan kamu daripada azab yang pedih? Iaitu kamu beriman kepada Allah dan Rasulnya dan berjihad pada jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu apabila kamu mengetahuinya."
Surah As-Saf ayat 10-11 (Jika ta silap lah, sila semak semula)





Hidup adalah perniagaan. Kenapa? Kita hidup di dunia yang sementara ini adalah kita berniaga dengan Allah SWT. Allah SWT membeli iman, pengorbanan dan kerja amal dengan bayaran yang mahal iaitu syurga. Sedarkah? Bagi menjalankan perniagaan kita ni, Allah SWT beri kita modal perniagaan. Bukan sekadar free tapi beri pinjaman. Kita ni manusia / khalifah / hamba hanya meminjam. Meminjam..!! Berhutang pulak dengan Allah SWT. Banyak tu modal yang kita pinjam. Modal yang paling mahal bukanlah harta kita tapi usia kita ataupun masa hidup kita. Sebab kalau modal usia ni Allah tak beri pinjam, memang kita tak dapat mula perniagaan langsung kan? Betul?

Selain itu, banyak lagi modal lain yang Allah SWT beri pinjaman. Contohnya, modal akal, jiwa, pancaindera, pangkat, harta, kesihatan, ilmu dan kemahiran dan banyak lagi lah. Walaupun itu semua modal sampingan tapi ia tetap bernilai. Kalau tiada, bankrupt lah. Semua itu hutang modal terbesar. Sedar tak sahabat? Hutang-hutang tu kita semua tak mampu bayar. Mampu ke? Bagi sejuta kat Allah SWT pun ta cukup.

Malah sedarkah kita setiap hari ada sahaja pinjaman yang kita buat. Permohonan demi permohonan kita apply kat Allah SWT. Tapi Allah SWT Maha Pemurah dan Maha Kaya. Semua kita mintak Dia akan beri. Tak dapat? Ada tu. Tunggu. Ish...Nak apply biasiswa hari ini esok dah dapat ke? Mesti la kena tunggu kan? Samalah dengan apply modal kat Allah SWT, kena tunggu jugak.




Setiap perniagaan yang dimulakan mestilah ada perancangan. Jangan main mula sahaja macam tiada ilmu dan kemahiran. Macam seseorang yang belajar kejuruteraan dan disuruh memeriksa pesakit, pasti dia akan gagal. Begitu juga dengan perniagaan, jika tiada ilmu dan akal seta kemahiran pasti kita akan rugi. apabila modal yang ada menhingatkan dan merapatkan hubungan dengan Allah SWT, sepatutnya dijaga dan digunakan dengan baik dan betul. Allah SWT akan membayar setiap produk yang berjaya kita hasilkan. Dengan apa? Dengan nikmat-nikmat la. Macam nikmat syurga. Tetapi ada juga yang merungut. Allah SWT akan bayar tunai dan bertangguh. Yang tunai tu, kebahagiaan dan ketenangan hidup di dunia dan yang tangguh tu pulak, nikmat syurga yang kekal abadi.

Adat berniaga la kan, untung dan rugi. Bagi yang untung pasti mereka gunakan modal dengan baik. Dan bagi yang rugi, pasti banyak kesilapan yang dilakukan semasa berniaga. Tapi ingat, sekali kita rugi dalam perniagaan tak bermakna kita rugi dengan perniagaan yang seterusnya. Bak kata orang business, takut hadapi risiko maknanya kita tidak akan berjaya dalam perniagaan. So, risiko kena lah ada dalam perniagaan. Macam dalam hidup lah, tak best la hidup jika kita dugaan kan?

Dan jangan pula kita lupa nak melabur. Melabur keuntungan pada yang memerlukan. Semua tu Allah SWT kira di mahkamah nanti. Bukan sahaja kita boleh melabur keuntungan dalam bentuk wang ringgit, malah dengan bentuk yang lain. Makanan, minuman, tempat tinggal dan juga senyuman. Bukankah sneyum itu sedekah? Dan ingatlah semua pelaburan kita ini dikira. Pelaburan ini jugalah yang menyelamatkan kita di satu alam nanti iaitu alam kubur. Ingat jangan kedekut...!!



Oleh itu, saya mengingatkan diri saya dan sahabat agar menggunakan dengan baik dan betul modal yang dipinjamkan oleh Allah SWT kepada kita. Semakin lama hidup, semakin banyak modal yang kita pinjam. Hutang di dunia pelu diselesaikan kerana banyak hutang di akhirat sana yang menanti kita. Dan jangan sesekali lupa berterima kasih padaNYA. Semoga apa yang saya sampaikan dapat dicerita pada sahabat yang tidak mengetahui. Insyaallah.



Salam. Sekian.

05 July 2011

Saya macam Dia ??

Assalammualaikum wbt.

Apa pendapat kamu tengok gambar ini?


Yang ni ?



Yang ini pulak ?



Macam mana dengan yang ni ?


Ni yang seterusnya, macam mana ?


Actually bukan nak korang komen pasal baby-baby ni. Sebenarnya tentang aktiviti baby ni. Gambar pertama, baby sedang membaca. Macam itulah saya di rumah pada cuti yang panjang ini. Membaca. Memupuk nilai membaca di dalam diri sendiri. Dulu mama cakap,

"Pelik lah bila tengok kau ni membaca kakak. Tak pernah-pernah kau rajin macam ni"

Sekarang.......

"Mana buku kat tangan kau tu? Dah habis baca semuanya ke? Selalunya sibuk dengan buku."

Gambar kedua pulak, makan..!! Sekarang, aktiviti wajib kat rumah ialah makan. Tapi demi menjaga kesihatan saya hanya makan nasi sehari sekali sahaja dan banyak minum air masak. Oat, susu segar dan buah-buahan. Wahaha. Kelakar. Biskut Jacob satu tin satu bulan. Jaga kesihatan walaupun duduk rumah. Jauhi makanan berkalori dan tidak berkahsiat....!!!

Gambar ketiga, mendengar lagu. Aktiviti ni biasa aku buat bila aku rasa mengantuk je. Lepas habis je bateri handphone, aku tibai MP3. Lepas habis keduanya, aku bukak radio. Banyakkan mendengar lagu untuk hiburan kerana saya tidak bekerja. Jadi, saya tidak mahu jadi seperti katak di bawah tempurung.

Gambar seterusnya ialah baby yang sedang duduk di hadapan laptop. Sekarang selepas menjadi penanam anggur terhormat di rumah, saya lebih gemar membaca artikel, risalah, komik dan cerpen di internet. Mengisi masa yang terlebih lapang ni. Bukan sahaja bersosial di laman-laman sosial seperti facebook, myspace, twitter dan sebagainya. Saya lebih gemar membaca blog-blog rakan di Semac Blogging Community (SBC). Seronoknya...!!!

Bila dah letih dan bosan dengan segalanya, saya buatlah aktiviti baby yang last tu. Itu tak payah suruh pun saya buat. Hahaha. Inilah aktiviti-aktiviti yang setiap hari saya buat di rumah ketika ini. Yang lain tu seperti membasuh, mengemas dan memasak mama hanya sesekali sahaja. Jika diperlukan, saya akan membantu sebab mama tak suka orang ganggu kerja dia. Betul tak mama? Hehehe. Bukan malas, cuma menurut perintah sahaja. Saya kan anak solehah? Jika diperlukan saya akan datang seperti penyelamat. Hehehe.


Lastly, tujuannya saya meletakkan gambar-gambar baby-baby yang comel ni kerana mama saya cakap, saya macam baby. Perangai yang kurang matang macam orang dewasa. Mungkin sebab saya duduk rumah dan bergaul dengan budak-budak je di rumah ni. Kurang bersosial. Tapi sekurang-kurangnya saya ada facebook dan twitter compare dengan budak-budak yang kawan dengan saya kat rumah ni. Haha. Lagipun saya memang suka baby pun. Sebab mereka comel macam saya. Hahaha. Sorry.

Sekian. Salam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...