13 October 2011

Perlu ke?

Assalammualaikum wbt.


Entry ini akan bercerita tentang perlukah DIA ada dalam hidup kita? Dia yang aku maksudkan ialah kekasih hati jantung, intan payung, berlian and so on. Perlukah dia dalam hidup kita? Ulang lagi kan? Ha....perlu tak? Pendapat aku, bukan tak perlu tapi belum perlu. Means, bukan masanya lagi nak berkasih-kasihan. Terlalu lah awal. Baca ayat ni,



"..janganlah kamu menghampiri zina"

(surah Al-isra' ayat 32)


Sedangkan yang Esa pun melarang kita menghampiri zina. Siapa kita untuk melawan hukumnya? Berkuasakah kita. Menghampiri zina pun Allah marah inikan zina. Tahu tak couple tu sudah dikira menghampiri zina. Pernah ada orang tanya aku.

Situasi 1

Orang : Fara, hang tak pernah couple ke?
Fara : Pernah. Kenapa?
Orang : Oh. Hang kata couple tu haram. Menghampiri zina tu haram. Allah tak suka. Tapi yang hang dok couple tu awatnya?
Fara : Itu dulu. Sekarang aku dah tak couple dah. Aku tannak menghampiri zina. Takut akan azab Allah. Dosa aku yang lain pun belum tentu Allah ampunkan. Hang couple ka sekarang?
Orang : Ha la....aku sayang lah kat dia Fara. Cam mana hah? Dosakah aku?
Fara : Dosa hang tau dak. Dosa besar. Kan dah cakap tadi, couple tu menghampiri zina.
Orang : Thanks fara ingatkan.

Situasi 2

Orang : Fara, hang takdak boyfriend ka? Nanti nak kawin macam mana?
Fara : Takdak. Kawin? Kawin je lah.
Orang : Ada ka orang nak kat hang, kalau hang tak couple?
Fara : Ada. Jodoh aku Allah dah tentukan. Mesti ada. Tamau lah couple...
Orang : Abes tu?
Fara : Aku nak orang yang suka kat aku tu terus masuk meminang aku kalau dia betul-betul ikhlas kat aku. Kan lebih diberkati. Betul tak?
Orang : Betul. Aku pun nak macam tu lah. 

Situasi 3

Orang : Fara, hang takdak ka minat sesapa?
Fara : Minat? Semua kawan lah. Awatnya?
Orang : Takdaklah. Aku tengok hang ni single memanjang ja.
Fara : Ha lah. Abes tu macam mana?
Orang : Couple lah.
Fara : Single lagi bagus. Sebab couple tu haram hang tau dak? Dosa. Tamau aku. Insaf sudah...
Orang : Ya ka? Okay. Alasan munasabah.

Okay, conclusion. Bukan aku membenci manusia yang couple or ada kekasihan. Cuma aku benci kenapa kita perlu ada attitude tu. Benda tu macam lumrah. Macam amalan. Ntah. Percaya atau tidak, bila orang tak couple dia macam satu kepelikan untuk mereka yang couple. Bagi aku biasa je. Kenapa perlu couple? Tak perlu pun. Single lagi seronok. 

Okay, sekian. Salam.

*entry tanpa gambar. Maaf jika bosan membaca.*

5 comments:

Mior Syabab said...

TAHNIAH kerana berjaya menjauhi zina :D

Cik Fazira Chumel said...

alhamdulillah abg ngah...doakan ye moga2 dijauhi dari zina..

han eba said...

couple tu haram, hang tau dak? LOL LOL LOL . wey, aku pun kena macam ni -.-

kau rasa, kenapa org suka tanya kita ada bf ke tak, macam tak perlu kan? =.=

Cik Fazira Chumel said...

kita tak perlu semua tu pun dalam hidup kita cuma benda tu macam lumrah hidup hang tau dak? macam semua orang wajib ada couple..tak faham aku..

si ngokngek said...

hahaha..syoiknya baca..
perlu ka couple,for me tak payah lar..nanati tak rasa kenikmatan pulak masa kahwin~~ngeee gatai..!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...