07 October 2011

Give and Take

Assalammualaikum wbt.

Entry ni pendek tapi bermakna. Korang pernah tak berkorban untuk orang lain? Dan korang pernah tak mengambil kesempatan di atas pengorbanan orang lain? Hurm..kedua-dua ni amatlah tak patut actually. Sebab bak kata orang putih, give and take. So, setiap orang perlu give dan take. Tak boleh give sahaja dan take sahaja.

Tapi bagi aku yang amat memntingkan persahabatan ini, aku kurang percaya give and take tu. Sebab bagi aku, kalau kita beri orang akan beri lagi kat kita. Tapi persepsi aku salah. Terlampau berkorban demi orang lain sampai aku sendiri yang terima padah. Aduh. Bukan aku mengeluh, cuma kesal. Kadang-kadang aku sedapkan jugak hati ni. Aku cakap, 'Tak apalah orang buat kita, asal jangan kita buat orang.'

Bak kata papa aku, benda tu meman betul if kita ada sifat give and take tu. Tapi masalahnya bagi aku ialah aku langsung tak ada give and take tu. Aku asyik give je. Maksud aku, aku asyik berkorban untuk kepentingan orang lain. Disebabkan aku, dia dapat nama. Macam tulah lebih kurang. Tapi aku? Hurm. Stay macam ni je. Tak  pandai-pandai jugak. Tak ada ape pun perubahan.

Papa cakap, 'Kakak, ego sikit..!!' Tapi bagi aku yang mementingkan persahabatn ni, aku tak nak lah berkira dengan kawan-kawan aku. Aku bagi sama rata. Tapelah. Allah lebih tahu kan yang benar. Moga Allah SWT bantu aku kelak. Insyaallah.

Sekian dari saya yang sedang berfikir apa kesilapan saya. :(

Salam.

*entry tanpa gambar, line internet lembab. soriiii*

3 comments:

Mior Syabab said...

give less, get much.haha

han eba said...

bagi aku, aku punyai pendapat sama. 'Tak apalah orang buat kita, asal jangan kita buat orang.'

aku berpegang pada prinsip ni, dan aku selalu juge rasa macam kau, tapi aku yakin, nanti ada yg lebih banyak yg akan kita terima, cuma belum masanya lagi.

sabar dan good luck jadi engineer.

nanti I bgtau donghae you sedih. mesti dia risau ;P

dada~

Cik Fazira Chumel said...

mior : huhuhu :(

eba : u bgth donghae tau..i rindu dye la..lama tak contact..hope oppa sihat.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...